Емірати запроваджують ПДВ - на тлі депресивних цін на нафту

П'ятниця, 14 серпня 2015, 20:53

Об’єднані Арабські Емірати впритул наблизилися до запровадження податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств.

Про це пише "Укрінформ" з посиланням на газету The National.

Рішення про радикальну трансформацію фіскальної системи цієї арабської федерації невдовзі має бути ухалене.

Раніше розглядався варіант, що ПДВ буде одночасно запроваджений в усіх країнах Перської Затоки, щоби уникнути викривлення торгових потоків у регіоні, однак ОАЕ вирішили не чекати своїх сусідів і пришвидшили процес запровадження ПДВ і корпоративного податку.

Реклама:

Щодо останнього - він вже існує у тамтешній податковій системі, однак розповсюджується лише на банківський сектор.

Різке падіння світових цін на нафту є визначальним в ухваленні такого рішення, покликаного компенсувати недонадходження до скарбниці Абу-Дабі та решти еміратів.

Планується базова ставка ПДВ у 5 відсотків. Разом з тим вона буде вищою для товарів розкоші, тютюну та алкоголю, а на базові торари харчування ПДВ не розповсюджуватиметься.

У запроваджені ПДВ в ОАЕ вбачають також елемент суспільної справедливості, адже таким чином частково оподатковуватиметься споживання заробітчан, а це - 90% осіб, котрі проживають на цей час в країні.

Слід зазначити, що наприкінці липня Емірати зважилися ще на одну радикальну реформу - істотно підвищили ціни на бензин, фактично вирівнявши їх із ринковими і посівши перший щабель вартості цього палива у регіоні.

Серед інших факторів, ОАЕ керувалися також суспільними міркуваннями - заробітчани вимушені змиритися із підвищенням цін, а місцевим жителям-громадянам вартість цього зростання буде компенсована через індексацію доходів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!