Держгеонадра заперечують передачу ліцензій офшорним компаніям

Четвер, 13 серпня 2015, 13:22

Держгеонадра України не видали жодного спеціального дозволу на користування шельфом Чорного моря підприємствам "Чорноморгеоресурс" і "Чорноморзахідінвест".

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Як зазначається, на сьогодні Державна служба геології та надр України не видавала ТОВ "Чорноморгеоресурс" і ТОВ "Чорноморзахідінвест" спеціальних дозволів на користування сімома ділянками шельфу Чорного моря.

"Більше того, ще у липні 2015 року за ініціативи т. в. о. голови Держгеонадра було відправлено запити до Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ, Держфіскальної служби, Департаменту протидії злочинності у сфері економіки МВД з проханням проаналізувати вказані суб’єкти господарювання на предмет чи є вони підконтрольними РФ, резидентами цієї країни чи юрособами, що здійснюють фінансування тероризму в Україні.

Реклама:

"Заяви про те, що ми нібито видали спеціальні дозволи на користування сімома ділянками шельфу Чорного моря, не відповідають дійсності. Річ у тім, що для забезпечення інтересів держави в галузі надрокористування я запровадив практику додаткової перевірки потенційних надрокористувачів", - заявив Микола Бояркін, т. в. о. голови Держгеонадра України.

За його словами, розглянувши заявки від "Чорноморгеоресурс" і "Чорноморзахідінвест", Держгеонадра звернулися до правоохоронних і фіскальних органів з проханням перевірити ці товариства на причетність до РФ або до осіб, які фінансують тероризм в Україні. 

"Оскільки ми ще не отримали відповідей, питання про видачу спеціальних дозволів зазначеним підприємствам більше не розглядалося", – прокоментував він.

Раніше, у червні 2015 року, до Держгеонадр надійшли заявки від ТОВ "Чорноморгеоресурс" і ТОВ "Чорноморзахідінвест" щодо одержання спеціальних дозволів на проведення пошуково-розвідувальних робіт у межах західного шельфу Чорного моря на семи ділянках (Приозерно-Алібейська, Прадніпровська-Зїздівська, Дністровська-Каракатиця, Коралова-Катран, Зміїна-Янтарна, Сундучна-Шатська, Сулинська-Жебриянська), виявлення нових родових вуглеводнів, їхнього облаштування та подальшу експлуатацію.

Разом із зазначеними заявами підприємства надали необхідні погодження від Міністерства екології та природних ресурсів та Держгірпромнагляду.

На початку липня 2015 року Держгеонадра України зняли з розгляду заявки ТОВ "Чорноморгеоресурс" і ТОВ "Чорноморзахідінвест" для додаткового вивчення питання. 

Як відомо, 12 серпня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив віце-прем’єру Валерію Вощевському з’ясувати, яким чином два кіпрські офшори майже отримали 7 ліцензій на ділянки покладів нафти і газу на шельфі Чорного моря поблизу Одеської області.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: