Україна "продала" Росії кримських легкоатлетів за 170 тисяч доларів

Четвер, 13 серпня 2015, 12:53

Федерація легкої атлетики України дала кримським спортсменам дозвіл на перехід у Всеросійську федерацію за скороченою процедурою.

Про це пишуть "Крим Реалії".

Серед легкоатлетів, які можуть отримати можливість захищати Росію на міжнародних змаганнях – європейська чемпіонка з метання списа Віра Ребрик, фіналіст олімпійських ігор Олексій Сокирський і ще п'ять спортсменів. 

Після подій березня 2014 року значна частина кримських легкоатлетів залишилися жити і тренуватися в Криму. Вони отримали російські паспорти і стали виступати в російських чемпіонатах.

Реклама:

Кримські спортсмени почали брати участь у російських першостях, але згідно з правилами Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF), не могли захищати Росію на міжнародних змаганнях. Однак 6 серпня Федерація легкої атлетики України оголосила, що погодилася на прискорену процедуру переходу кримських легкоатлетів у Всеросійську федерацію.

Генеральний секретар ФЛАУ Михайло Медвєдь в сказав, що, ухвалюючи це рішення, вони керувалися правилами змагань IAAF.

"Ми підтвердили, що згодні на скорочення процедури захисту цими спортсменами Всеросійської федерації. Далі йде процедура подачі вже Всеросійською федерацією на цих спортсменів в міжнародну федерацію. Якщо міжнародна федерація підтверджує, то вони можуть захищати Росію", – сказав генсек ФЛАУ.

За те, що українська сторона погодилася на скорочену процедуру, від Всеросійської федерації вона отримала 170 тисяч доларів. Керівництво ФЛАУ обіцяє витратити ці кошти на розвиток Федерації легкої атлетики АРК, яку відтворили в Києві.

Михайло Медведь вважає, що Україна виграла від проведеної операції. За його словами, ФЛАУ отримала додаткові ресурси для підготовки спортсменів, а Віру Ребрик та інших легкоатлетів з Криму все одно не можна було втримати у збірній.

"Ви хочете сказати, що я змушу метати Віру Ребрик для збірної України далеко? Я думаю, що якщо вона не хоче, то вона і не буде метати. Так, вона зробила для України багато, стала чемпіонкою Європи, але вибрала інший шлях", - сказав генсек української федерації.

Міністерство молоді та спорту України не виступало проти рішення про передачу кримських спортсменів у російську збірну. Заступник голови цього відомства Ігор Гоцул вважає, що ухвалене рішення було вірним кроком, оскільки, якщо Україна не в змозі утримати своїх спортсменів, то необхідно вимагати компенсацію коштів, які країна витратила на них.

Самі кримські легкоатлети пояснюють своє рішення перейти у Всеросійську федерацію тим, що не хочуть кидати свої будинки в Криму, та й Україна не пропонує їм гідних умов.

Голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко стверджує, що своїм рішенням Федерація легкої атлетики фактично визнала Крим територією Росії.

Отримання грошової компенсації за кримських спортсменів експерт назвав "проституцією". На його думку, за фактичне визнання Криму Росією функціонери ФЛАУ та міністерства спорту мають отримати покарання, а заступника міністра молоді та спорту Ігоря Гоцула необхідно відправити у відставку.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: