"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США підозрюють в шахрайстві дві відомі інвесткомпанії України

Середа, 12 серпня 2015, 17:01

Комісія з цінних паперів і бірж США (The Securities and Exchange Commission, SEC) порушила справу за фактом шахрайства проти низки профучасників фондового ринку, до списку яких увійшли дві відомі інвесткомпанії і шість трейдерів з України.

Про це йдеться у позові регулятора, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з позовом, зокрема, до списку обвинувачених увійшли дві київські інвесткомпанії Concorde Bermuda, Jaspen Capital Partners, а також Олександр Єременко, Олександр Макаров, Андрій Супранонок (володіє 30% у Jaspen Capital Partners), Іван Турчинов (усі - Київ), Неля Дубова, Владислав Халупський (обоє - Одеса).

У свою чергу, глава Нацкоміссії з цінних паперів і фондового ринку України Тимур Хромаєв повідомив, що нині у комісії дуже обмежений інструментарій стримування такої поведінки.

Реклама:

"А саме, у нас немає доступу до банківської таємниці, персональних даних, і ми не можемо проводити розслідування з метою отримання необхідної інформації. Далі, у нас немає права обміну цією інформацією з іншими регуляторами", - зазначив він.

Водночас він наголосив, що ця діяльність передбачена меморандумом IOSCO, який комісія сподівається підписати після ухвалення відповідних законів.

"Усі згадані повноваження передбачені проектами законів, які, як ми сподіваємося, будуть представлені ВРУ у вересні", - сказав Т. Хромаєв, зазначивши, що це у рамках чинної коаліційної угоди.

Як повідомлялося з посиланням на міжнародні ЗМІ, влада США розкрила інсайдерську схему, в якій брали участь хакери, що крали корпоративні повідомлення і продавали інформацію.

Загалом виявлено дев'ятьох учасників групи, яким висунуть звинувачення в штатах Нью-Йорк і Нью-Джерсі.

Хакери, що ймовірно перебувають в Україні й, можливо, в РФ, зламали сервери стрічок розкриття PRNewswire Association LLC, Marketwired і Business Wire (підрозділ Berkshire Hathaway Inc. мільярдера Уоррена Баффета).

Їхні співучасники, що перебувають у США, використовували отриману інформацію в операціях з акціями десятків компаній, зокрема Boeing Co., Hewlett-Packard Co., Caterpillar Inc., Oracle Corp. За даними слідства, учасники схеми заробили понад 30 млн доларів.

Таким чином, уперше в США розкриті інсайдерські операції з безпосередньою участю хакерів і порушеннями кібербезпеки, які демонструють уразливість фінансових ринків.

ФБР і прокуратура Нью-Йорка почали розслідування за наведенням Комісії з цінних паперів і бірж США, що звернула увагу на підозрілі торгові операції деяких обвинувачених.

Пізніше Секретна служба США і прокуратура Нью-Джерсі почали власне розслідування, предметом якого стала вже діяльність іноземних хакерів, а не американських інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!