"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Агропромислову групу "Креатив Груп" виставили на продаж

Середа, 12 серпня 2015, 14:33

Агропромислова група "Креатив Груп" Станіслава Березкіна незабаром може змінити власника.

Про це "ЛІГАБізнесІнформ" розповіли інвестбанкір, три учасники ринку і менеджер консалтингової компанії.

Як повідомляється, "Креатив" виставлений на продаж через борги.

Серед претендентів на актив експерти називають лідера галузі - компанію Андрія Веревського "Кернел", а також бізнесмена, ніяк не пов'язаного з агробізнесом, Леоніда Юрушева.

Реклама:

"Основним мотивом продажу частини бізнесу "Креатив Груп" може бути скорочення боргового навантаження. Станом на кінець березня 2015 борг групи становив 605 млн доларів", - такі дані наведені в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

А чистий борг (борг за вирахуванням грошових коштів) був рівним 578 млн доларів.

"Якщо оцінювати "Креатив" з даного мультиплікатору, то вартість бізнесу компанії буде дорівнює 360 млн доларів. А це означає, що при поточному чистому боргу у 578 млн доларів продаж всього бізнесу передбачала б доплату з боку нинішніх акціонерів більш ніж на 200 млн доларів новому власнику. А символічна угода "продаж за 1 долар" взагалі була б ідеальним (і одночасно майже нереальним) сценарієм для поточних власників "Креативу" за умови, якби продавався весь бізнес", - говорить аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Іван Дзвінка.

Два учасника ринку, що попросили на них не посилатися, повідомили, що "Креатив", найімовірніше, не буде продавати соєвий та свинарський сегменти.

"Оскільки акціонери мають намір залишити собі соєвий і свинарський сегменти, то найбільш вірогідний сценарій - це продаж частини бізнесу групи за 1 долар з одночасним списанням відповідної частини боргу", - вважає Дзвінка.

Топ-менеджер консалтингової компанії на умовах анонімності повідомив, що раніше "Креатив" вів переговори з лідером галузі - компанією "Кернел".

"Наскільки я знаю, досить довго вони вели переговори з "Кернел", але судячи з усього, безрезультатно. Бачення справедливої вартості бізнесу "Креативу" з боку покупця і продавця суттєво відрізнялися", - говорить він.

В "Кернел" спростували покупку "Креативу".

Відразу два топ-менеджера в агросекторі повідомили, що угода ще не закрита і покупцем міг стати бізнесмен Леонід Юрушев, екс-співвласник банку "Форум" і великий столичний девелопер - власник компанії Ярославів вал.

Однак експерти сумніваються в тому, що людина, яка ніколи не мала відношення до агробізнесу, може купити такий потужний актив.

Інвестиційні аналітики поки обережні в оцінках, але в умовах пасивності M&A в агробізнесі допускають, що на ринок прийде абсолютно новий гравець.

Група "Креатив" - один з найбільших переробників сільськогосподарської продукції в Україні, який займається виробництвом жирів і маргаринів, олії та шроту, соєвого шроту та олії, біопаливних пеллет, а також сільським господарством - рослинництвом і тваринництвом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!