У Японії вперше за два роки перезапустили АЕС

Вівторок, 11 серпня 2015, 09:10

Компанія-оператор Kyushu Electric Power (KEPCO) запустила 11 серпня перший реактор АЕС "Сендай" в японській префектурі Кагосіма.

Таким чином, вперше за останні два роки в Японії почала працювати атомна станція, передає ТАСС.

"Сендай", як планується, почне виробляти електроенергію 14 серпня. Перший перезапущений енергоблок працює в штатному режимі без будь-яких проблем.

"Я б хотів, щоб KEPCO зробила головним пріоритетом забезпечення безпеки і була повністю готова до перезапуску", - сказав у понеділок журналістам прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, підкресливши, що уряд має намір поступово відновити роботу тих реакторів, які отримали дозвіл від регулятора і відповідають "найжорсткішим у світі вимогам у сфері безпеки".

Реклама:

Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга, у свою чергу, зазначив, що "відновлення роботи АЕС, безпека яких була підтверджена, дуже важливо для енергетики".

Це вже не перший перезапуск національних АЕС після інциденту на "Фукусіма-1" в 2011 році. У липні 2012 року після напружених переговорів між урядом і владою префектури Фукуї вдалося відновити роботу двох енергоблоків АЕС "Оі".

Однак, вже через півроку вони знову були зупинені на планову перевірку і з тих пір не перезапускались - місцева влада знову зайняли жорстку позицію з цього питання.

Навіть при отриманні схвалення від Комітету з контролю за атомною енергетикою країни і уряду для реального перезапуску АЕС в Японії компаніям-операторам необхідно отримати схвалення влади префектур і місцевих жителів. А цього, найчастіше, домогтися не вдається - після трагедії 2011 року в японському суспільстві вкрай сильні антиядерні настрої.

До сьогоднішнього дня всі 48 комерційних атомних реакторів в Японії простоювали. KEPCO отримала дозвіл на перезапуск ще влітку минулого року, але на узгодження з місцевими жителями і владою префектури пішов майже рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: