МЕРТ закликає Раду підтримати реформу антимонопольного законодавства

Середа, 8 липня 2015, 20:33

Міністерство економічного розвитку і торгівлі закликає Верховну Раду якнайшвидше схвалити зміни до законодавства, які мають поліпшити антимонопольне регулювання в Україні.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів.

Вона зазначила, що в будь-якій країні антимонопольне регулювання є запорукою дотримання прав добросовісної конкуренції, захисту малого та середнього підприємництва, надійним партнером сумлінного бізнесу.

"На жаль, в Україні регулювання економічної конкуренції за роки незалежності перетворилось на додаткову адміністративну перешкоду як для розвитку вітчизняного бізнесу, так і для залучення іноземних інвестицій", - написала Ковалів.

Реклама:
натиснути для збільшення 

"Тільки уявіть що штраф за порушення діючого антимонопольного законодавства може складати до 10% від загального обороту компанії. В випадку міжнародних компаній такий штраф може бути значно більше ніж сукупні інвестиції в Україну", - повідомила заступник міністра.

При цьому, за її словами, не існує чітких критеріїв визначення обсягу фінансових санкцій, властивий суб'єктивний підхід, а сама діяльність регулятора є недостатньо прозорою.

"Якщо ми прагнемо залучити інвестиції до країни то маємо вже найближчим часом змінити підхід до настільки важливого законодавчого регулювання в економіці", - заявила Ковалів.

Заступник міністра зазначила, що зміна підходів до нарахування штрафів, значне підвищення публічності діяльності та рішень АМКУ, спрощення процедури розгляду економічних концентрацій - першочергові кроки до створення якісно нового регулювання.

"Законодавчі ініціативи вже в Верховній Раді, тому прохання їх підтримати та схвалити якомога швидше", - написала вона.

"Далі ще розвиток саморегулюючих організацій, перегляд функцій регулятора, зміна підходу до визначення монополій", - повідомила Ковалів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!