Думка експерта: Влада повинна обмежити апетити агрохолдингів і позбавити їх пільг

Середа, 8 липня 2015, 18:39

Україні давно пора обмежити аграрні холдинги в їх прагненні отримувати надприбутки за допомогою податкових пільг від держави.

Про це, коментуючи майбутнє голосування у Верховній Раді щодо законопроекту №2527, заявив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

За його словами, вимоги МВФ щодо позбавлення агропідприємств податкових пільг абсолютно правильні і справедливі.

"Україна давно мала обмежити аграрні холдинги в їх прагненні отримувати надприбутки за допомогою податкових пільг від держави. І вимоги МВФ абсолютно правильні і справедливі - це вільна конкуренція на ринку. Якщо цей сектор нашої економіки дає хороший прибуток, про які пільги взагалі можна говорити. А якщо ми порушимо меморандум з МВФ, нам просто не виділять наступний транш. Наша влада повинна думати саме про наслідки, а не слухати аграрне лоббі", - каже він.

Реклама:

За словами експерта, домінування великих холдингів характерно тільки для нас, Росії та Молдови, а європейський принцип роботи аграрного сектора якраз дає можливість розвивати малий і середній бізнес.

"В даний час ми прийшли до ситуації, коли у нас зникає дрібний і середній господарник на селі. Села вимирають. Такий стан справ, коли в аграрному секторі домінують великі холдинги, збереглося тільки у нас, в Росії та Молдові. У тій же Польщі цей сектор побудований на зовсім інших принципах. Меморандум з МВФ в даному випадку працює на користь України. І якщо ми не виконаємо меморандум, будуть негативні наслідки ", - вважає Голобуцький.

За оцінками МВФ, частка АПК у ВВП країни становить близько 10%, при цьому сектор генерує тільки 1% податкових надходжень до бюджету.

Як відомо, наступного тижня до Верховної Ради внесуть законопроект №2527 "Про створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції та підтримки безпосередніх сільгосптоваровиробників".

Законопроект передбачає внесення до Податкового кодексу змін, які з 1 січня 2016 переведуть всіх представників аграрного сектора на загальну систему оподаткування, тобто скасують пільги зі сплати ПДВ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!