Україна стала найбільшим постачальником кукурудзи до Китаю

Середа, 8 липня 2015, 13:04

Україна стала найбільшим постачальником кукурудзи до Китаю у першій половині 2015 року.

Про це пише ВВС з посиланням на матеріал редактора відділу товарних ринків Financial Times Еміко Теразоно.

За його словами, обидві країни скористалися перевагами тісніших торговельних відносин, а Китай продемонстрував, що хоче диверсифікувати свої закупівлі зерна і насіння олійних культур.

Останні митні дані показують, що 95% з більш ніж 400 тисяч тонн кукурудзи, було ввезено в травні з України. Загальний же імпорт (понад півтора мільйона тонн за 5 місяців) - це майже 90% всього китайського кукурудзяного імпорту.

Реклама:

FT зазначає, що головним постачальником Китаю Україна стала менше ніж за 3 роки.

Тримільярдний кредит під поставки кукурудзи був підписаний між країнами тільки в 2012 році.

Цікаво, що зростання українського експорту в Китай відбувалося за рахунок США, який залишався головним постачальником Китаю.

У порівнянні з 2014 роком поставки зі Сполучених Штатів знизилися саме на ті рекордні цифри, на які збільшилися з України.

На думку газети, зміцнення відносин між двома країнами не тільки підтримає аграрний сектор України, але і допоможе задовольнити зростаючий попит на зерно і м'ясо в Китаї. Китай, схоже, в питанні сільськогосподарського імпорту переорієнтується на східну Європу.

Такий висновок газета робить, враховуючи і рекордні поставки з Болгарії.

FT наводить думку економістів, які вважають, що стратегія на збільшення імпорту з країн Східної Європи відповідає плану "нового Шовкового шляху", який спрямований на активізацію морських і залізничних перевезень між Європою та Азією.

Газета цитує думку старшого економіста міністерства сільського господарства США Фреда Гейла: "Україна розташована на новому торговому шляху до Європи, який Китай прагне розвивати та інвестувати в розвиток інфраструктури таких країн, як Україна".

Ще однією причиною настільки інтенсивною "кукурудзяної дипломатії" FT вважає бажання Китаю скоротити свою залежність від імпорту продовольчих товарів з однієї країни - США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!