"Нафтогаз" готовий до переговорів з Коломойським щодо нафтового гіганту

Середа, 8 липня 2015, 11:27

НАК "Нафтогаз України" виконає доручення прем'єра і проведе переговори з власниками групи "Приват"  щодо можливості створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК).

Про це повідомив виконавчий директор НАКу Андрій Пасішник.

За його словами, даний діалог не може бути конструктивним до повної сплати "Укрнафтою" мільярдних заборгованостей по податках і дивідендах, а також відкликання всіх судових претензій щодо вартості газу поставленого з ресурсів "Укрнафти" в 2006-2011 роках населенню за цінами встановленими держрегулятором.

"Поряд з цим, за словами виконавчого директора, є судові суперечки з порушення прав татарстанських акціонерів в "Укртатнафті".

Реклама:

"Найбільш ефективним інструментом створення саме державної ВІНК на базі "Нафтогазу", на мій погляд, є викуп державою у групи "Приват" 7% акцій Кременчуцького НПЗ "Укртатнафта" і призначення завдяки новим змінам у законодавство про кворум держменеджменту в "Укрнафту" і "Укртатнафту", - заявив Пасішник.

Він зазначив, що об'єднання активів держави і приватних акціонерів в такому випадку не потрібно.

Нагадаємо, 7 липня на колегії Міненерговугілля прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що вважає доцільним створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії разом з власниками групи Приват на базі Укрнафти, Укртатнафти (Кременчуцький НПЗ) та державної Укртранснафти.

В "Укрнафті" (видобуток нафти) державі в особі "Нафтогазу" належить 50%+1 акція. Решта акцій контролює група "Приват".

В "Укртатнафті" (переробка нафти) частка "Нафтогазу" становить 43,05% акції. Група "Приват" і Олександр Ярославський контролює 57% заводу.

"Укртранснафта" (транспортування нафти) на 100% належить "Нафтогазу".

Як відомо, раніше  Мінекології оголосило, що "Укрнафта" має сім днів для виплати заборгованості по рентних платежах.

Раніше виконавчий директор "Нафтогазу" Андрій Пасішник повідомив, що борг "Укрнафти" за ренту за видобування вуглеводнів становить близько 5,5 мільярда гривень.

Як відомо, "Укрнафта" також відмовляється виплачувати державі 1,8 мільярда гривень дивідендів, які набігли за три роки. Кінцевий термін цієї виплати сплив ще 10 квітня.

Свою відмову від виплати дивідендів компанія пояснює тим, що "Нафтогаз" у 2008 році вилучив у "Укрнафти" газу на 2,6 мільярда гривень і досі за нього не розрахувався. У "Нафтогазі" вважають цю аргументацію незаконною.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!