Думка експерта: Продовження мораторію на продаж землі лобіює великий бізнес

Вівторок, 7 липня 2015, 18:03 -

Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні вигідне, насамперед, представникам українського малого та середнього бізнесу сфери АПК.

Таку думку висловив віце-президент ІК "Адамант Капітал" Юрій Шейко.

"Саме великий український бізнес і є лобістом мораторію, оскільки відсутність відкритого ринку дозволяє великим компаніям платити мінімальну орендну плату власникам", - сказав експерт.

На його думку, інтерес до зняття мораторію повинні проявляти представники українського малого та середнього сільськогоспбізнесу, оскільки вони зможуть використовувати землю як основну застави для залучення інвестицій в основні засоби, а також фінансування робочого капіталу.

Реклама:

За його словами, основними аргументами за зняття мораторію є відновлення прав по повноцінному розпорядженню землею її власниками, розвиток інфраструктури та іригації, створення додаткових робочих місць і розвиток суміжних галузей.

Крім того, вільний ринок сільськогосподарських земель сприятиме підвищенню культури їхнього використання, зауважив експерт.

"Відбудеться перехід від хижацького "віджимання" землі за короткостроковий період оренди до більш ефективного довгострокового планування її використання", - підкреслив Шейко.

У той же час, вважає експерт, сьогодні існує ряд бар'єрів, що не дозволяють в короткі терміни зняти мораторій.

За його словами, серед них - недосконалість українського законодавства та відсутність продуманого механізму щодо захисту прав власників землі.

Відповідно, перед відкриттям ринку землі для продажу необхідно фіналізувати земельний кадастр, щоб уникнути ситуацій з появою декількох власників на пай, розробити і прийняти закон про обіг землі, узгодити механізми розрахунку вартості земельного паю, прописати правила гри для великих іноземних та українських компаній, щоб уникнути спекуляцій із землею.

"В України було безліч країн-попередниць, які змогли гідно провести земельну реформу і чий досвід ми можемо використовувати", - зазначив Шейко.

Віце-президент ІК "Адамант Капітал" також акцентував увагу на тому, що для звичайних власників земельних паїв зняття мораторію буде означати збільшення доходів від оренди і можливість повного розпорядження своєю власністю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: