Прямого впливу подій в Греції на банківську систему України немає - банкіри

Понеділок, 6 липня 2015, 12:59

Банкіри відзначають відсутність прямого впливу подій в Греції на банківську систему України.

Про це вони повідомили "Українським новинам".

"Прямого впливу на Україну ситуації в Греції я не чекаю. Однак, в середньостроковій перспективі проблеми в Греції можуть відбитися в частині зменшення інтересу інвесторів до нас. Зазвичай інвестори реагують на кризові явища в сильних економіках скороченням інвестицій. Причому не тільки в країни, яких криза торкнулася безпосередньо, але і в інші економіки, особливо, що розвиваються", - вважає голова правління "Комерційного індустріального банку" Вадим Березовик.

За його словами, в такі періоди ціна ризику зростає, і інвестори воліють вкладати у високоліквідні активи.

Реклама:

"Зараз, правда, це навряд чи буде для нас серйозною проблемою, враховуючи загальний рівень нашої інвестиційної привабливості", - вважає Березовик.

Він нагадав, що курсоутворення в нашій країні в більшій мірі прив'язане до долара, тоді як котирування євро визначаються виходячи із співвідношення пари гривня/долар.

"Якщо курс євро буде знижуватися до долара на тлі грецької кризи, а такі очікування є, подешевшає євро і в Україні", - вважає банкір.

Незначний вплив грецької проблеми на валютний ринок в Україні підкреслюють і в UniCredit Bank.

"Українська і грецька економіка практично не перетинаються. Враховуючи поточний стан справ в Україні, вплив грецької проблеми на внутрішньоукраїнську ситуацію буде абсолютно незначним", - вважає начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank Єгор Перелигін.

Національний банк також не бачить прямого зв'язку між подіями в Греції та Україні.

"Україна - не Греція. Проблема Греції фундаментальна в тому, що вона посварилася зі своїми основними кредиторами, і альтернативних джерел просто немає. Країна входить в єврозону, є частиною монетарного режиму єврозони, і, відповідно, всі прив'язане до євро - внутрішній ринок, включаючи банківську систему, і зовнішній ринок", - вважає заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!