Нацбанк посилив дисципліну банків на міжбанку

П'ятниця, 31 липня 2015, 14:27

Правління Нацбанку 30 липня 2015 року прийняло постанову про застосування заходів впливу за порушення банківського законодавства.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Метою її прийняття є підвищення відповідальності банків за дії на валютному ринку, зокрема за порушення вимоги нормативно-правового акта Нацбанку з питань урегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України, яким встановлено обмеження перевищення загального обсягу купівлі безготівкових іноземних валют та банківських металів за гривні над обсягом їх продажу за власними операціями уповноваженого банку", - йдеться у повідомленні.

За словами заступника голови НБУ Олега Чурія, діючі тимчасові обмеження на валютному ринку створюють незручності.

Реклама:

"Водночас вони дають змогу забезпечувати рівновагу на міжбанківському валютному ринку України, що є однією з передумов забезпечення цінової стабільності в державі.  Тому ми вимагаємо від банків зважених і дисциплінованих рішень під час  купівлі безготівкової іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку", - зазначив він.

Чурій зазначив, що спочатку порушник отримує письмове попередження.

"Якщо він не дослухається до нас, а ми знову фіксуємо порушення, то Національний банк накладає до нього грошовий штраф. До найбільш недисциплінованих ми будемо застосовувати не лише грошові штрафи, але й обмежувати чи зупиняти/припиняти здійснення ними окремих видів валютних операцій", - підсумував банкір.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: