США і ЄС виявляють схеми, що дозволяють російським компаніям уникати санкцій

Четвер, 30 липня 2015, 09:02

Євросоюз і США в рамках "процесу щодо забезпечення функціонування режиму санкцій" виявляють лазівки російських компаній (і тих, які не потрапили до "чорного списку"), які використовуються для обходу санкцій, наприклад, обмеження на поставки обладнання подвійного призначення.

Про це пише "КоммерсантЪ" з посиланням на свої джерела.

"Проблема в тому, що під категорію "обладнання подвійного призначення" підпадає дуже широка номенклатура продукції - наприклад, це верстати і деталі, які, само собою, можна використовувати для виробництва як цивільної, так і оборонної продукції", - говорить одне з джерел "Коммерсантъ".

У США даним питанням займаються представники Міністерства фінансів, а в країнах ЄС - національні відомства і Єврокомісія.

Реклама:

"Для забезпечення неухильного дотримання цих заходів можуть бути задіяні всі важелі", - сказав співрозмовник російського видання.

Інший співрозмовник "Коммерсантъ" зазначив, що при існуючій обстановці на сході України США і ЄС навряд чи підуть на посилення санкцій проти Росії.

"Якщо на південному сході України буде зберігатися більш-менш спокійна ситуація, а Мінські домовленості будуть хоч зі скрипом, але виконуватися, то домогтися консенсусу з питання буде вкрай складно", - зазначив він, але не став виключати введення нових заходів проти РФ.

На думку ще одного співрозмовника "Коммерсантъ", у США накопичений величезний досвід з виявлення механізмів по обходу санкцій.

"За багато років вони досконально вивчили всі хитрощі і прийоми, до яких вдавалися іранські компанії, обходячи заборони і бар'єри, передбачені західними санкціями. За наявності політичної волі подібні канали можна перекрити, в тому числі, і для Росії", - підкреслив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!