"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Росії нічого не залишається, як девальвувати рубль

Середа, 29 липня 2015, 14:51

В умовах нової хвилі зниження цін на нафту, неефективної економіки і перегрітого військовими витратами бюджету у російської влади не залишається нічого іншого, як поступово девальвувати рубль.

Про це у своєму блозі написав керуючий партнер інвестиційної компанії СapitalTimes Ерік Найман.

"По-перше, влада Росії потребує грошей для роздутого військовими витратами державного бюджету, а швидким і безвідмовним джерелом його поповнення є девальвація рубля", - говорить Найман.

По-друге, за словами експерта, одним з інструментів погашення валютної кризи початку року стали обов'язкові регулярні продажі валюти великими експортерами.

Реклама:

Як зазначає Найман, це і означає вирівнювання пропозиції валюти у звичайні дні і зниження в "податковий тиждень".

"Тобто в таких умовах вплив "податкового тижня" на зміцнення рубля виявляється менше, ніж ми до цього звикли в попередні роки", - говорить він.

За його словами, якщо рубль почне слабшати швидше бажаного Центробанком Росії, останній цілком може і відмовитися від ідеї зниження облікової ставки, або знизити її лише на 0,25%, а не 0,5%, що зараз закладається в котирування рубля.

Експерт порівнює сьогоднішню ситуацію в Росії з ситуацією СРСР початку 80-х років.

"Після двох нафтових шоків 1973 і 1978-80 років ціни на нафту злетіли з 3 до 37 доларів за барель. СРСР одержав гігантські доларові надходження від експорту енергоресурсів. Запаморочення від "економічного успіху" спонукало Радянський Союз почати війну в Афганістані (1979-89), а літня Олімпіада-80 повинна була показати переваги соціалізму над капіталізмом", - говорить Найман.

Ось і зараз, за його словами, ціни на нафту пережили зліт з 12 до 100 доларів за барель, Росія провела зимову Олімпіаду-14 і ввела війська в Грузію і Україну.

"Запаморочення" від тривалого періоду високих цін на нафту вдарило "сечею в голову" і створило міф про непереможність кремлівської влади. Однак кратне зниження цін на нафту розкриває неефективність економіки з неминучим фіналом - спочатку застоєм, а потім і серйозною соціально-економічною кризою", - підсумував Найман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: