Думка експерта: Економіка України досягла свого дна

Вівторок, 28 липня 2015, 14:58

Динаміка промислового виробництва та інших індикаторів реального сектора в червні вказує на те, що економіка України, ймовірно, досягла свого дна в другому кварталі 2015 року.

Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

"За нашою оцінкою, падіння реального ВВП в першій половині 2015 року становило 16,7% р/р після зниження на 17,2% у першому кварталі 2015 року", - заявила Бєлан.

За її словами, різке скорочення виробництва в Донецькій і Луганській областях в результаті військових дій і часткової окупації сепаратистами пояснює майже половину цього зниження, у той час як ВВП на решті території України впав, за оцінками економістів Dragon Capital, на 10,2%.

Реклама:

"Однак враховуючи негативний вплив військових дій на інвестиції, споживчі настрої, потоки капіталу і валюту, збройний конфлікт залишається головним фактором економічних проблем в Україні", - вважає експерт.

"Беручи до уваги глибину економічного спаду з початку року, який виявився гіршим наших очікувань, ми знизили нашу оцінку падіння реального ВВП в 2015 році з -8,5% до -12%", - сказала вона.

На думку експерта, економіка України може почати вихід з рецесії, яка тривала шість кварталів поспіль, за умови, що ситуація на сході значно не погіршиться.

"За нашими очікуваннями, початкове відновлення економіки буде проходити повільніше, ніж після попередньої кризи 2008-2009 років. Основним чинником скорочення ВВП майже на 15% в 2009 році було зменшення зовнішнього попиту, який швидко відновився і викликав V-подібне відновлення української економіки у вигляді зростання ВВП на 4-5% в 2010-2011 роках", - заявила вона.

Бєлан також зазначила, що зараз світова економіка зростає помірними темпами, тому економічне зростання в Україні найближчим часом буде тісно пов'язане з досить обмеженими внутрішніми ресурсами.

"З урахуванням цього, ми очікуємо, що зростання реального ВВП в 2016 році становитиме +1,0%. У той же час, економіка України може зробити потужний розворот в майбутньому. Інтерес до України з боку іноземних інвесторів зростає", - вважає експерт.

"Але для його матеріалізації в приплив іноземних інвестицій необхідні макроекономічна стабілізація, помітний прогрес у структурних реформах і визначеність щодо збройного конфлікту", - підсумувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!