"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відомий актор Ештон Катчер інвестував в український стартап

Четвер, 23 липня 2015, 12:55

Фонд відомого американського актора Ештона Катчера Sound Ventures інвестував в український стартап GitLab.

Про це пише Forbes.

Як повідомляється, в раунді взяли участь 500 Startups, Crunchfund, Liquid 2 Ventures, Khosla Ventures і фонд Ештона Катчера Sound Ventures.

"Гроші вдалося залучити по завершенні тримісячної програми акселерації в Y Combinator - найпопулярнішому в світі стартап-акселераторі. Отримані кошти підуть на відкриття офісу в США і посилення власних позицій на ринку", пише видання.

Реклама:

Проект GitLab почав своє існування в 2011 році. Харків'янин Дмитро Запорожець шукав аналог сервісу GitHub з доступними для роботи цінами: вартість використання американського проекту досягала 5000 в рік. Цінник був занадто високим.

"Не було хорошого безкоштовного або недорогого рішення", - згадує Запорожець. Так і з'явилася ідея створити GitLab, більш прийнятну за ціною версію GitHub, але з тим же набором функцій і можливостей.

Якщо говорити простою мовою, то GitLab - це онлайн-сервіс для зберігання вихідного коду проектів, на основі системи управління файлами Git.

Запущений у 2011 році Запорожцем GitLab швидко почав набирати популярність з кількох причин.

По-перше, сервіс був заточений під командну роботу, тоді як GitHub більш зручний для індивідуальної роботи.

По-друге, команда GitLab відразу після виходу почала активно оновлювати проект: раз на два тижні виходили дрібні оновлення, раз в два-три місяці - великі, після яких додавалися нові функції і можливості.

Ключовим фактором для активного переходу на GitLab стала ціна.

Якщо річна підписка на 10 користувачів в GitHub обходиться в 2500 долраів, то в GitLab та ж кількість користувачів зможе працювати за 390 доларів - доступна ціна для невеликих організацій. Для більш великих GitLab пропонує варіант на 100 осіб за 14 900 долаів в рік.

У GitHub ціна за такий же набір послуг становитиме 23 750 доларів. Сьогодні послугами GitLab користуються більше сотні тисяч організацій, включаючи NASA, SpaceX, CERN і IBM.

Крім Катчера, в раунді на 1,5 млн доларів також брали участь 500 Startups, Khosla Ventures, Liquid 2 Ventures і Crunchfund.

"Ми вклалися в GitLab, оскільки сервіс дозволяє розробникам легко перевіряти роботу один одного і співпрацювати, створюючи великі продукти", - пояснює Вінод Кошля, засновник Khosla Ventures.

Всі отримані кошти будуть витрачені на розвиток GitLab. Найближчим часом відкриється офіс в Сан-Франциско, який займуть sale-менеджери. Це дозволить істотно збільшити продажі платній еnterprise-версії продукту.

"Гроші залучалися для агресивного зростання. До того ж, крім продажників, необхідно ще й пару інженерів", - констатує Запорожець.

Зараз у GitLab немає єдиного офісу.

Частина команди - в Нідерландах, CEO в США, ще один розробник знаходиться в Україні, де більшу частину часу проводить і Запорожець. На питання про те, як вдалося стати конкурентом величезному GitHub, Дмитро відповідає скромно: багато роботи. І, звичайно ж, трохи удачі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: