Російські олігархи обходять західні санкції - ЗМІ

Середа, 22 липня 2015, 12:08

Олігархи Росії знайшли спосіб обходити західні санкції шляхом продажу або передачі своїх активів членам сімей та близького оточення.

Про це пише ZN.UA з посиланням на The Times.

Видання наводить приклад, що Борис Ротенберг, який разом зі своїм братом Аркадієм є власником "СМП Банку", після попадання під санкції США, продав 50% акцій свого фінського бізнесу компанії Arena Events Oy, яка належить його сину Роману.

Представник Ротенберга назвав це "зміною поколінь".

Реклама:

The Times відзначає, що дані фінансові операції є абсолютно законними, але можуть свідчити про слабкість політики антиросійських санкцій.

Також видання наводить кілька схожих прикладів.

1. Геннадій Тимченко продав 17% акцій "Сибура", найбільшого нафтохімічного холдингу РФ, Кирилу Шамаловуа за 500 млн дол. Батько Шамалова Микола, також як і Тимченко, потрапив під санкції ЄС, а Кирило Шамалов - ні.

2. Тимченко продав 30% акцій групи компаній "Російське море", ціна яких становить близько 40 млн дол, своєму зятю Глібу Франку.

3. Ротенберг продав своєму синові Ігорю Ротенбергу "Газпром буріння" і свою частку в "ТПС Нерухомості" і "Мостотрест".

Продаж з "Газпромом буріння" оцінюється в 330 млн дол. У червні поточного року Ігор продав свою частку "Мостотерста" за 198 млн дол, і сказав, що деяка сума з цих грошей буде направлена в "Газпром буріння".

4.Тимченко продав 0,5% акцій Arena Events Oy Роману Ротенбергу.

The Times пише, що двоюрідний брат президента Росії Володимира Путіна - Ігор Путін - працював менеджером у компанії-філії "Будтрансгазу", яка належить Геннадію Тимченку, і в якої був укладений контракт з компаніями Аркадія Ротенберга.

Михайло Путін, племінник президента РФ, був головою медичного управління "Газпрому", а на даний момент - заступник голови правління ВАТ "Согаз", страхової компанії, яка пов'язана з "Газпромом".

А Михайло Шеломов, син Любові Шеломова, ще один племінник російського президента, володіє акціями банку "Росія", який, у свою чергу, володіє акціями "СОГАЗ".

За словами аналітиків, "у разі падіння режиму Путіна діти олігархів втечуть за кордон".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: