Держфінінспекція хоче ліквідувати збитковий "Аграрний фонд"

Вівторок, 21 липня 2015, 17:54

Державна спеціалізована бюджетна установа "Аграрний фонд" не виконує покладені на неї функції цінового регулятора на аграрному ринку, отже має бути ліквідована.

Про це йдеться в матеріалах ревізії Державної фінансової інспекції України, здійсненої за ініціативи Мінагропроду, повідомляє прес-служба відомства.

Як зазначається, ревізія діяльності установи в період 2013 - 2014 років та I кварталі 2015 року підтвердила, що з початку свого існування ДСБУ "Аграрний фонд" не провела жодної товарної чи фінансової інтервенції.

Декілька відповідних операцій були здійсненні лише упродовж останніх двох років, переважна більшість з них - з порушенням законодавства, йдеться у матеріалах.

Реклама:

"Незважаючи на невиконання ДСБУ "Аграрний фонд" функцій щодо формування державного інтервенційного фонду, 26 працівникам у жовтні - листопаді 2014 року було виплачено понад 400% премій. Порушення законодавства призвело до збитків 0,7 млн грн", - йдеться в матеріалах інспекції.

Найвищим "досягненням" установи є втрата державних коштів та майна, повідомляють у прес-службі.

"Наприклад, на початку цього року ревізія встановила фінансові порушення на 9,9 млн грн", - зазначили у Дерфінінспекції.

Нагадаємо, керівник ДСБУ "Аграрний фонд" Валентин Алейсейчук виконує обов’язки директора з березня 2015 року. До нього з 2012 року посаду займав Володимир Дрань, який був відсторонений від виконання обов’язків голови установи наказом Мінагрополітики.

Протягом 2010-2014 років в держкомпанії було зафіксовано нестачу 380,7 тисяч тонн продукції загальною вартістю 1,2 млрд грн.

За даними фактами було порушено 41 кримінальне провадження, тривають досудові розслідування.

Станом на квітень 2015 року в ДСБУ "Аграрний фонд" обліковувалось лише 3,4 тис тонн зерна, у той час коли відповідно до законодавства запаси мають складати 20% від внутрішніх річних норм споживання.

З огляду на наявність системних недоліків Держфінінспекція пропонує ліквідувати ДСБУ "Аграрний фонд", передавши його функції ПАТ "Аграрний фонд".

Також ініційоване вжиття негайних заходів щодо відшкодування збитків та нестач, а також притягнення до відповідальності винних.

Про результати ревізії вже проінформовано прем’єр-міністра України.

Зі свого боку міністерство готове максимально сприяти у розслідуванні виявлених правопорушень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: