Конституційний суд повинен визначити долю Фонду гарантування вкладів - юристи

Вівторок, 21 липня 2015, 16:18

Розгляд касаційної скарги вкладників одного з неплатоспроможних банків викликало у вищих судових інстанцій сумніви щодо конституційності закону "Про систему гарантування вкладів фізосіб".

Про це заявили юристи ЮК Prove Group.

Як повідомляється, 8 липня 2015 на офіційному сайті ВСУ був опублікований текст конституційного подання до Конституційного Суду України.

На думку ВСУ, існуюча з 2012 року система гарантування банківських вкладів фізосіб не відповідає нормам Конституції та грубо порушує права і законні інтереси громадян.

Реклама:

З набранням чинності згаданого вище закону Фонд отримав додаткові повноваження і, по суті, став ще одним регулятором на фінринку, йдеться в матеріалі.

"Фонд, який, є установою, що виконує спецфункціъ у сфері гарантування вкладів і виведення банків з ринку, тобто не є держорганом, отримав частину повноважень Нацбанку з нагляду за неплатоспроможними банками. Тому досить сумнівною виглядає можливість Фонду розпоряджатися грошима від продажу власності банку, а також грошима вкладників", - коментує керівник практики приватного права ЮКProve Group, адвокат Тетяна Жуковська.

За її словами, крім неконституційності самого Фонду як органу, встановлений порядок відшкодування вкладів фізичних осіб також викликає у ВСУ деякі сумніви.

За рахунок Фонду компенсацію по вкладу, сума якої не перевищує 200 тисяч гривень, отримують лише вкладники - фізособи.

"Крім того, законом не передбачено відшкодування за вкладами юросіб та фізосіб-підприємців, які фактично можуть отримувати право на повернення своїх коштів в останню чергу в процесі ліквідації та реалізації майна банку, якщо такого буде достатньо для таких виплат", - додає адвокат.

Таким чином, на думку ВСУ, встановлені законом критерії відшкодування вкладів обмежують права окремих категорій вкладників, які, найімовірніше, не зможуть отримати свої гроші після виведення банку з ринку.

У разі визнання закону неконституційним, результат може виявитися неоднозначним, пишуть юристи.

Справа в тому, що Конституцією та законом "Про Конституційний Суд України" не передбачені в повній мірі наслідки визнання закону неконституційним.

Так, законодавець залишив без уваги питання, чи відбувається разом з відміною чинного закону відновлення у дії попередньої його версії.

З одного боку, рішення КСУ про неконституційність Закону може призвести до повернення до системи гарантування, що діяла до 2012 року. У такому випадку вкладники зможуть також отримати гарантовану суму, але в розмірі 150 тисяч гривень.

У зворотному випадку, говорити про існування гарантій вкладів фізосіб як таких вже не доведеться, оскільки вкладники зможуть претендувати на відшкодування тільки в загальному порядку в процесі ліквідації банку.

А це означає, що реалізованого в процесі ліквідації майна банку навряд чи вистачить для виплати коштів за вкладами, зазначають експерти.

"По суті вкладники виявилися на пороховій бочці, так як зараз їм залишається тільки чекати рішення Конституційного Суду щодо повноважень Фонду і сподіватися на те, що система гарантування вкладів не потерпить повний крах, і якусь частину сум вони все ж компенсують", - резюмувала Жуковська.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: