Ревізія в зерновій держкорпорації виявила порушень на сотні мільйонів

Вівторок, 21 липня 2015, 15:23

Позапланова ревізія ПАТ "ДПЗКУ" встановила мільйонні збитки, завдані корпорації в період з 1 січня 2013 по 31 грудня 2014 року.

Про це йдеться у повідомленні Мінагропроду.

Як зазначається, ревізію діяльності корпорації провела Державна фінансова інспекція України.

"Ревізори встановили низку порушень фінансової дисципліни, що призвели до втрат 452,6 млн грн або 55,2 млн доларів", - повідомили у відомстві.

Реклама:

Зокрема, в 2013 році за імпортним контрактом корпорація сплатила китайській компанії "Sonders trading K/S Co., Limited" 370,9 млн грн. Проте документи, які могли б підтвердити придбання товару без його ввезення на територію України, відсутні.

Крім того, ДПЗКУ не отримала 81,7 млн грн валютних коштів за експортований вказаній китайській компанії товар.

"Без відповідних правових підстав корпорація здійснила зарахування зустрічних однорідних вимог при відсутності документального підтвердження кредиторської заборгованості за такими контрактами на загальну суму 608 млн грн", - зазначили у прес-службі.

У серпні 2014 року державна корпорація в один день придбала та перепродала 22,2 тис. тонн ячменю 3 класу шляхом переоформлення складських квитанцій. В результаті фіктивної операції ДПЗКУ отримала дебіторську заборгованість перед ТОВ "ТІС-Зерно" в розмірі 52,6 млн грн.

Як писала раніше ЕП, протягом 2013-2014 років з державної корпорації було виведено близько 250 млн доларів.  

Фінансова основа корпорації - китайський кредит. У 2012 році Пекіннадав ДПЗКУ позику на 1,5 млрд дол. Головна умова - українська компанія повинна поставляти 2-4 млн тонн зерна на рік в Китай або через китайську корпорацію - в інші країни.

Кредит надали з державними гарантіями. 1 млрд дол з отриманого траншу корпорація помістила на депозитний рахунок в Укрексімбанку. Ще півмільярда пішли в оборот.

Нагадаємо, в січні 2015 року Генпрокуратура оголосила в розшук Ігоря Якубовича, який був головою правління ДПЗКУ до березня 2014 року.

Під час перебування на посаді Міністра аграрної політики та продовольства Ігоря Швайки керував корпорацією Петро Вовчук, відносно якого також  порушено кримінальну справу.

Після нього - з грудня 2014 року до травня 2015 року – в.о. голови правління був Валерій Томіленко, який звільнився за власним бажанням. Зараз корпорацією керує інший в.о. - Борис Приходько.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: