"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-регіонал Мхітарян відсудив право забудувати 16 гектарів над Дніпром

Неділя, 19 липня 2015, 15:27

Дніпровська екологічна прокуратура не змогла через суд розірвати договір оренди, за яким ТОВ "Архітектурно-будівельний альянс" має право забудувати 16 гектарів на Оболоні.

Про це йдеться у постанові Вищого госпсуду від 7 липня, пишуть "Наші гроші".

Йдеться про ділянку по вул. Прирічній, на березі затоки Собаче Гирло, загальною площею 16,44 га (у тому числі 3,659 га в межах прибережних захисних смуг).

Раніше ця ділянка була в користуванні КП "Київзеленбуду", її комунальники отримали під будівництво зони відпочинку та пляжу з рятувальною станцією.

Реклама:

Однак у 2007 році Київрада прийняла рішення забрати землю в "Київзеленбуду" і натомість передати її ТОВ "Архітектурно-будівельний альянс" в оренду на 10 років для будівництва житлового, соціально-побутового, торгівельно-розважального, культурного, готельно-офісного, спортивно-оздоровчого комплексу у Оболонському районі м. Києва.

 

Відповідний договір оренди уклали в 2008 році.

У травні 2014 року Дніпровська екологічна прокуратура подала в суд на Київраду і ТОВ "Архітектурно-будівельний альянс" з вимогою визнати рішення КМР і договір недійсними, та визнати у фірми відсутність права на користування земельною ділянкою.

Позов прокурори обґрунтовували низкою причин: відсутність плану землеустрою і згоди попереднього землекористувача - "Київзеленбуду" на вилучення земельної ділянки, заборона на забудову прибережної захисної смуги, а також приналежність земельної ділянки до зеленої зони міста та ландшафтно-рекреаційних територій, де не допускається розміщення будинків і споруд, якщо вони не призначені для відпочинку, спорту або обслуговування приміського лісового господарства.

 

Однак суд відмовив у задоволенні позову.

Разом з тим, нагадаємо, що в березні Київрада прийняла рішення про розірвання вказаного орендного договору й збереження зеленої зони (ділянку згідно з цим рішенням мають повернути у перелік зелених зон).

Обґрунтовуючи рішення, КМР спиралася на те, що з одного боку - забудова так і не розпочалася, а з іншого – місцеве населення висловилося проти неї.

Власником компанії "Архітектурно-будівельний альянс" є ПАТ "Позняки-Жил-Буд" Нвера Мхітаряна, екс-депутата від Партії регіонів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!