Яценюк назвав великим партнером України компанію з виручкою в 6 мільйонів

П'ятниця, 17 липня 2015, 19:24

Американська компанія Fronterа, яка, за словами Яценюка почне будівництво LNG-терміналу і почне поставки природного газу в Україну має виручку 6 мільйонів на рік.

Про це пише Hubs, який з'ясував, що це за компанія, і про що з нею домовилися.

"Американська компанія Frontera, почне будівництво LNG-терміналу і почне поставки природного газу в Україну завдяки будівництву цього терміналу", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи на "Годині запитань до уряду" в парламенті.

Згідно з повідомленням на офіційному сайті компанії, 13 липня Frontera і НАК "Нафтогаз України" підписали меморандум про взаєморозуміння для співпраці стосовно газових проектів. У тому числі і по зрідженому газу.

Реклама:

Жодну зі сторін документ ні до чого не зобов'язує, пише видання.

До того ж в повідомленні компанії не сказано ні слова про будівництво терміналу.

Frontera спеціалізується на розвідці і видобутку і не займається інфраструктурними проектами. За всю свою історію компанія не побудувала жодного морського терміналу з перевалки скрапленого газу, йдеться в матеріалі.

"Поки сторони домовилися лише вивчити можливості поставки в Україну палива морем", - пише Hubs.

Якщо Frontera вирішиться поставляти газ "Нафтогазу", то паливо приблизно будуть возити з Грузії, де компанія вже освоює родовища. Розвідані запаси, які Frontera може витягти в Грузії, - 266 млрд кубометрів. Правда, газу у Frontera поки дуже мало.

"У річному звіті компанії сказано, що в 2014 році вона видобула 5,3 млн кубометрів. 1 квітня міністр енергетики Володимир Демчишин сказав, що Україна спалює 110 млн кубометрів газу на день. Це - в 20 разів більше, ніж Frontera видобула за рік", - пише видання.

За словами Яценюка, американці побудують термінал на 10 млрд кубометрів газу. Це - дорогий проект. Його вартість оцінювали приблизно в 850 млн євро.

З 2011 року компанія торгується на Лондонській фондовій біржі, тому регулярно публікує оголошення про свою діяльність.

Як з'ясувало видання, Frontera - маленька компанія. Її ринкова капіталізація на Лондонській фондовій біржі (на 17 липня 2015 року) - 23,63 млн фунтів стерлінгів (37 млн доларів).

Крім того, згідно з фінзвітом за 2014-й, збиток Frontera становив 12,5 млн доларів при виручці 6,4 млн доларів.

"Виходить, що своїх грошей на будівництво СПГ-терміналу у Frontera немає. На кінець минулого року борг компанії перевалив за 40 млн доларів. Більша частина - виплати за облігаціями. Маленькій компанії складно обслуговувати великий борг. У квітні Frontera оголосила, що випустила додаткові акції , щоб погасити 1,3 млн доларів боргу", - пише видання.

Як повідомляється, компанія зареєстрована в США в 1996 році. Сфера її інтересів - видобуток нафти і газу в країнах чорноморського регіону. А єдиний офіс, який Frontera має за межами Америки, знаходиться в Грузії.

У цій країні компанія працює практично з самого заснування. Один із засновників Frontera і її президент - грузин Заза Мамулаішвілі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: