"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін хоче знизити ренту на приватний газовидобуток

П'ятниця, 17 липня 2015, 10:28

Мінфін пропонує дворазове зниження податкового навантаження для діючих інвестпроектів з газовидобування.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

Як зазначається, через подальше утримання високих рентних ставок, в Україні відбуватиметься неухильне зниження інвестицій у видобуток газу, а відтак - скорочуватиметься і сам видобуток.

"Перші результати цієї тенденції ми спостерігаємо вже в поточному році. За прогнозами, власний видобуток газу в Україні в 2015 році зменшиться до 2,5 млрд куб м, в той час як ще у 2014 році він становив 3,5 млрд куб м. У 2020 році, за збереження нинішніх тенденцій, власний видобуток газу знизиться до 1,3 млрд куб м. Це, в свою чергу, призведе до суттєвого зниження надходжень до бюджету від рентних платежів", - зазначили у міністерстві.

Реклама:

З метою недопущення цього, Міністерство фінансів здійснює кроки щодо створення стимулів для інвестування у видобуток природного газу приватними компаніями, що забезпечить не лише збільшення видобутку, але й податкових надходжень до бюджету вже у перспективі найближчих років. 

У відомстві наголосили, що у короткостроковій перспективі зменшення ставок рентних платежів матиме обмежений негативний ефект на державний бюджет.

Зокрема, у 2015 році воно призведе до зменшення надходжень до державного бюджету України на 600 млн гривень.

У 2016 році, за умови збереження нинішньої тенденції зниження видобутку газу приватними компаніями, та за умови збереженні поточних ціни на газ, зменшення ставок рентних платежів призведе до зменшення надходжень до державного бюджету на рівні 4,2 млрд грн.

"Ці зміни будуть враховані підчас підготовки проекту Закону про держбюджет на 2016 рік, та будуть відповідно збалансовані за рахунок подальшої детінізації економіки України", - зазначили у прес-службі.

Втім, у Мінфіну наголосили, що дані оцінки базуються на багатьох факторах, і не відображають можливе збільшення надходжень до бюджету завдяки збільшенню видобутку газу, яке має відбутися завдяки розширенню інвестицій у вже існуючі свердловини, а також видобутку газу з нових свердловин, які ми очікуємо завдяки запровадженню нових ставок рентних платежів для них з 1 січня 2016 року на рівні 20/10% в залежності від глибини свердловини.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: