Банк Жванії допоміг Арбузову вивести нерухомість на 56 мільйонів - ЗМІ

П'ятниця, 17 липня 2015, 10:07

У липні-серпні 2014 року топ-менеджери АТ "КБ "Експобанк" за участю ПАТ "Діамантбанк" передали високоліквідну нерухомість у центрі Києва в треті руки за заниженою ціною.

Про це йдеться у рішенні Печерського райсуду Києва, пишуть "Наші гроші" із посиланням на "Першу інстанцію".

"Експобанк" відчужив нерухомість, яка гарантувала клієнтам повернення вкладів, "Факторинговій компанії "Прайм Кепітал Груп", яка незаконно перевела нерухомість у свою власність. Збиток для "Експобанку" в підсумку перевищив 56 млн грн.

Для цього були укладені удавані договори з рядом структур, у тому числі: "Факторингової компанією "Капітал Гарант Інвест","Факторингової компанією "Прайм Кепітал Груп", "Фінансовою компанією "Дельта Плюс". Згідно ЄДР, кінцевим бенефіціаром першої компанії є Леонід Кропот, другої - Олексій Лисаков, третьої - Руслан Буглак.

Реклама:

Схема виглядала так: банком за заниженими цінами були відчужені боргові зобов’язання за кредитами, виданими АТ "Брокбізнесбанк", ТОВ "ВСВ", ТОВ "Балаклійське птахівництво", ТОВ "Текко Плюс", ЗАТ "Будмпусконаладка". А також корпоративні права фірм "Київміськдовідка", "Компанія Центуріон", "СК" Нігма","Мрія Імпекс","НВК "КРАЯН", "АИЗ", "Квіти-Сервіс", "Скіф Плюс", "Агрокомплекс", виконання яких було належним чином забезпечено заставним майном.

Крім того, слідчі з’ясували, що "Експобанк" вивів стабілізаційний кредит у розмірі 500 млн грн., наданий Нацбанком в 2013-му році. НБУ надав гроші "Експобанку" під заставу нерухомості, вартість якої була сильно завищена. Надалі півмільярда були виведені на підставні структури.

Претензії по цій справі у слідчих ГПУ були не тільки до керівництва "Експобанку", а й до колишнього голови Національного банку. За їх даними, екс-керівник НБУ впродовж 2013 року використовував підконтрольний "Експобанк" і видав фінустанові кошти рефінансування.

Ім’я керівника Нацбанку в судових матеріалах не вказується. У той же час, відомо, що представник "Сім’ї" Віктора Януковича Сергій Арбузов обіймав посаду голови НБУ з 23 грудня 2010 по 11 січня 2013 року.

Потім це крісло отримав протеже Арбузова - Ігор Соркін, залишаючись там до 24 лютого 2014 . До цього Соркін займав посаду заступника голови Нацбанку Арбузова, а ще раніше він працював начальником відділу банківського нагляду в Донецькому територіальному управлінні НБУ.

В матеріалах слідства також вказано, що в цілому НБУ рефінансував АТ "КБ" Експобанк" на 1,4 млрд гривень, в результаті чого державним інтересам завдано тяжкі наслідки. Головне слідче управління Генпрокуратури 12 червня домоглося позапланової ревізії в КБ "Експобанк".

За даними ЗМІ, "Експобанк" контролювався Сергієм Арбузовим. "Діамантбанк" належить Давиду Жванії, Ігорю Керезю, В’ячеславу Циганенку та Андрію Щукіну.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в "Експобанк" у вересні 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: