Яценюк звинуватив депутатів у лобіюванні великих агрохолдингів

Четвер, 16 липня 2015, 19:20

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звинуватив депутатів у лобіюванні інтересів великих агропромислових холдингів.

Про це він заявив під час розгляду законопроектів №2173а та №2173а-1 у Верховній Раді, передає "Інтерфакс-Україна".

На початку розгляду законопроектів, які передбачають зміни в адмініструванні податку на додану вартість (ПДВ), група депутатів на чолі з Олександром Бакуменком (партія "Блок Петра Порошенка") заблокувала трибуну парламенту з вимогою не допустити скасування спеціального режиму оподаткування сільгоспвиробників податком на додану вартість.

"Ми не голосуватимемо за законопроект, доки з нього не буде вилучено норму про спецрежим. Це (скасування спецрежиму) призведе до критичної ситуації в АПК. Коли заявляють, що АПК сьогодні жирує - це не так!", - сказав Бакуменко.

Реклама:

За його словами, сільське господарство в Україні на сьогодні перебуває в системній кризі, а уряд, замість того, щоб знижувати податкове навантаження, вбиває галузь.

Яценюк у відповідь заявив, що категорично підтримує ідею допомоги сільському господарству, але пропонує підійти до скасування спецрежиму вибірково: залишити на старій системі оподаткування невеликі сільгосппідприємства - з площею земель до 3 тис. га річним виторгом до 50 млн грн.

За його словами, таких компаній - 98% від кількості всіх зареєстрованих в Україні.

Прем'єр висловив сподівання, що депутати, які заблокували трибуну, підтримають таку пропозицію і тим самим доведуть, що вони не лобіюють інтересів великих аграрних холдингів.

"Я переконаний, що ви сюди вийшли не за вісім олігархічних компаній, які з бюджету витягати 80% усіх бюджетних дотацій. Я розумію, що за 30 млрд грн можна блокувати трибуну. Сума велика", - заявив Яценюк.

Бакуменко заперечив, що всі десять великих аграрних компаній, які котируються на міжнародних біржах, у фінансовій звітності, аудийованій п'ятьма провідними компаніями, показали за 2014 рік чистий збиток.

"Ви абсолютно праві: всі ці "бідні" десять компаній, які отримали збитки, мають 85-метрові яхти, мають найдорожчі машини, мають мільярдні статки за кордоном. А за звітністю виходить збитковість. Кого ви захищаєте і кого ви дурите, люди?", - сказав він, звертаючись до депутатів біля трибуни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: