Україна може подвоїти обсяги торгівлі агропродукцією з США - УКАБ

Четвер, 16 липня 2015, 13:46

З кінця липня більше 5 тисяч найменувань товарів зможуть експортуватися з України в США в безмитному режимі у результаті досягнення домовленостей з поновлення програми Генеральної системи преференцій.

Про це йдеться у прес-релізі Українського клубу аграрного бізнесу.

Аналітики УКАБ визначили перелік товарів, за якими можливе збільшення обсягів поставок та потенційної вигоди для українських виробників.

"Частка експорту аграрної продукції до США знаходиться на рівні 0,2% від усіх поставок аграрної продукції за кордон. Протягом останніх років обсяги постачання  зростали приблизно на 26% щороку", - йдеться у прес-релізі.

Реклама:

За 4 місяці 2015 року експорт зріс більше, ніж удвічі відносно аналогічного періоду минулого року й у грошовому обчисленні становив 17 млн доларів.

"Нарощення відбулося здебільшого завдяки меду, якого було поставлено у 4 рази більше, ніж у 2014 році. Його частка в структурі аграрного експорту до США зросла до 60%. Суттєво було нарощено також об’єми поставок соняшникової олії та соків", - повідомляє прес-служба.

До переліку продукції, обсяги постачання якої будуть збільшені, в першу чергу, можна віднести ті товари, що вже мають доступ на ринок США: мед, продукти переробки зернових культур, крохмаль, солод, борошняні кондитерські вироби, кондитерські вироби з цукру, соки і води. Також досить перспективними є макуха, морожені овочі, консервовані плоди та овочі, крупи.

Водночас, США також нарощували обсяги постачання своєї продукції на український ринок, проте девальвація та економічна криза в Україні не дозволили продовжити цю тенденцію в 2014-2015 роках.

Як наголошується, у 2014 році зниження імпорту становило 34%, а за 4 місяці 2015 року - 53% відносно аналогічного періоду попереднього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: