"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Людина Григоришина почала серію тендерів на 2 мільярди по закупівлі трансформаторів

Четвер, 16 липня 2015, 10:48

У четвер о 10-й годині в офісі Донбаської електроенергетичної системи ДП "НЕК "Укренерго" в Артемівську Донецької області має розпочатись розкриття пропозицій по тендеру на постачання трансформаторів на очікувану суму 502 млн гривень.

Про це повідомляється в "Віснику державних закупівель", передають "Наші гроші".

Два автотрансформатори АОДЦТН-471000/750/500/15,75-У1 та три шунтуючі реактори мають бути встановлені на підстанції 750 кВ "Донбаська" у селі Весела Долина.

Село знаходиться поряд з лінією розмежування між Україною та окупованою частиною Донбасу. У червні там відбулось бойове зіткнення українських військ з диверсійно-розвідувальною групою терористів "ДНР".

Реклама:

Цей тендер мав відбутись ще в червні разом з низкою торгів інших регіональних підрозділів "Укренерго" на постачання трансформаторів на очікувану суму близько 2 млрд гривень.

На усіх торгах окрім донецького тендеру встигли провести розкриття пропозицій і з’ясувалось, що заявки подали лише завод "Запоріжтрансформатор" російського бізнесмена Костянтина Григоришина та російський "Уралэлектротяжмаш". Перемогу на усіх тендерах мав би отримати єдиний український виробник таких трансформаторів.

Однак у цей час з’ясувалось, що "Запоріжтрансформатор" потрапив у "чорний список" Антимонопольного комітету за розіграш тендерів 2011-2013 років. Відтак завод міг мати проблеми з легітимністю нових тендерів.

Також тільки 14 липня Нацкомісія по електроенергетиці затвердила інвестпрограму "Укренерго", збільшену на 2,1 млрд гривень для закупівлі трансформаторів.

Відтак сьогоднішній тендер у Артемівську відкриває нову серію трансформаторних торгів "Укренерго".

На початок серпня вже призначено нові тендери Південно-Західної електроенергетичної системи ДП "НЕК "Укренерго". При цьому очікувана вартість закупівлі трансформаторів АТДТН-200000/330/110-У1 по 26 тисяч доларів за мВА (показник питомої ціни) є значно вищою від ринкової.

Наприклад, у вересні 2014 року "Запоріжтрансформатор" поставив білоруському "Мінскенерго" такий самий трансформатор за 26,31 млн гривень, що з урахуванням тодішнього курсу 12,8 гривні за долар дає питому вартість трансформатора 10,3 тисяч доларів за мВА.

Нагадаємо, у грудні новим керівником ДП "НЕК "Укренерго" став Юрій Касіч, який до того працював у енергокомпаніях Костянтина Григоришина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: