Україна підписала угоду щодо ринку газу з ЄС та Енергетичним співтовариством

П'ятниця, 10 липня 2015, 17:45

15 країн Євросоюзу та Енергетичного співтовариства країн Центральної, Східної і Південно-Східної Європи підписали Меморандум про взаєморозуміння для створення інтегрованого ринку газу.

Церемонія підписання відбулась сьогодні у хорватському Дубровніку, повідомляє сайт Єврокомісії.

Країни домовилися працювати разом для прискорення будівництва відсутніх ланок газової інфраструктури і для вирішення решти технічних і нормативних питань, які перешкоджають безпеці поставок і розвитку повністю інтегрованого і конкурентного енергетичного ринку в регіоні.

"Меморандум про взаєморозуміння офіційно запускає цю ініціативу. Це прокладе шлях до тіснішої інтеграції енергетичних ринків ЄС та Енергетичного співтовариства. Створюючи стійку нормативну структури ринку, ми сприятимемо поліпшенню інвестиційного клімату країн ЄС і Енергетичного співтовариства", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Спільна робота буде зосереджена не тільки на будівництві нових газопроводів, але і на більш ефективному використанні існуючої інфраструктури, наприклад, наприклад, для реверсних поставок газу.

Низка інфраструктурних проектів, таких як Транс-Адріатичний газопровід (ТАР), термінал скрапленого газу в Хорватії, інтерконнектори між Грецією і Болгарією, а також між Сербією і Болгарією, були визначені як пріоритетні в Плані дій, який додається до Меморандуму.

"У кінцевому рахунку кожна держава-член в регіоні повинна мати доступ принаймні до трьох різних джерел газу", - зазначили у Єврокомісії.

Меморандум про взаєморозуміння та План дій підписали віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович, єврокомісар Мігель Аріас Каньєте та міністри енергетики або їхні представники з Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії, Словаччини, Словенії, Албанія, Македонії, Сербії і України.

Боснія та Молдова підпишуть документи пізніше.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!