Російські компанії можуть залишитися без ліцензій в Україні - ЗМІ

П'ятниця, 10 липня 2015, 10:18

Бізнес ряду російських компаній в Україні під загрозою через поправки в закон "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", які набули чинності 28 червня.

Про це йдеться в повідомленні юристів, пише газета "Ведомости".

Як повідомляється, ці поправки розширюють умови, що дозволяють українській владі анулювати ліцензії компаній, які працюють у цій країні.

Однією з таких умов стало прийняття "акту про документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, які здійснюють збройну агресію проти України, і (або) дії яких створюють умови для виникнення військового конфлікту, застосування військової сили проти України".

Реклама:

Росія, на думку української влади, підпадає під визначення держави-агресора.

Український закон встановлює 30 видів діяльності, якими можна займатися без ліцензії.

І є лише три сектори, де російський контроль не вважається підставою для анулювання ліцензії: це банківська діяльність, ТБ і радіомовлення, виробництво і торгівля спиртом, алкоголем та тютюновими виробами.

Виходить, що решта види діяльності в Україні закриті для компаній, підконтрольних або які перебувають під "вирішальним впливом" російських громадян або юридичних осіб.

Зокрема, нове формулювання закону загрожує українському бізнесу МТС і Vimpelcom Ltd., кажуть менеджери двох компаній зв'язку, що працюють в Україні.

Ризик втрати ліцензій, виданих цим операторам, дійсно є, підтверджує керівник міжгалузевої групи юридичної фірми "Пепеляєв, Гольцблат і партнери" Наталія Іващенко.

Але для анулювання цих ліцензій необхідний акт компетентного органу влади, вважає вона.

Поправки до закону можуть торкнутися і компаній з інших галузей - страхової, фармацевтичної, енергетичної.

На території України працюють компанії групи "Інгосстрах" ("Інго Україна" та "Інго Україна життя"), "Росгосстрах" ("Провідна"), "РЕСО-гарантія" ("Просто-страхування", "Просто-страхування. Життя і пенсія").

У великого російського виробника ліків "Фармстандарта" в Україні є "дочка" - "Фармстандарт-Біолік", де випускаються в тому числі препарати для лікування інфекційних захворювань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!