Краматорський водоканал без тендеру бере у "Приватбанку" дуже дорогий кредит

Середа, 1 липня 2015, 18:47

Краматорська міська рада планує дозволити комунальному виробничому підприємству "Краматорський водоканал" укласти з "Приватбанком" договір кредитування на суму до 0,5 млн гривень.

Відповідний проект рішення міськради оприлюднено на її сайті, пишуть "Наші гроші".

Депутати планують дозволити комунальникам залучати кредит "Приватбанку" строком до року під такі кредитні ставки: 1-3 дні користування - 31%; 4-7 днів користування - 32%; 8-14 дів користування - 33%; 15-30 днів користування - 34%; від 31 дня користування - 68%.

Забезпеченням по договору кредитування виступатимуть майнові права на отримання коштів по поточному рахунку "Краматорського водоканалу".

Реклама:

За даними аналітичної компанії "Простобанк Консалтинг", зараз "Приватбанк" пропонує на ринку один з найдорожчих овердрафтів серед великих банків України.

Дорожче пропонують державний "Укргазбанк" та "Діамантбанк" Жванії-Керезя. Більшість банків пропонують овердрафти дешевше 30%.

 

В проекті рішення міськради також сказано, що покаранням за несвоєчасне виконання комунальниками своїх зобов’язань буде підвищена відсоткова ставка по кредиту.

При цьому у проекті нічого не сказано про проведення тендеру на кредит водоканалу, тоді як державні та комунальні підприємства за законом мають проводити відкриті торги на банківські послуги.

Можливо, висока ставка овердрафта під поточний рахунок "Краматорського водоканалу" пояснюється тим, що банк цілеспрямовано працює на залучення коштів на депозити, а не на кредитування підприємств.

Така політика привела до того, що в "Приватбанку" сьогодні знаходить 120 млрд гривень депозитів українців, в той час як в "Ощадбанку" їх тільки 40 млрд гривень.

За словами народного депутата Павла Різаненка, "Приватбанк" має депозитів на 120 мільярдів гривень, що утричі більше від "Ощадбанку", але не кредитує юридичних осіб.

"Навіть якщо взяти рідну для власника банку Дніпропетровську область, то ми зрозуміємо, що "Південмаш", "Криворіжсталь", ДЗК не одержують кредитів від Приватбанку. По суті, це пилосос, який змітає з ринку гроші громадян і спрямовує їх на власні потреби. Іноді гроші справді дістаються реальним компаніям, але все одно "своїм", - каже Різаненко.

Нагадаємо, в літку 2014 року "Приватбанк" вивів за кордон за допомогою експортних контрактів 1,82 млрд доларів. В цих операціях були задіяні 42 фірми-"прокладки". Їх діяльність не викликала офіційні підозри в Національного банку, який за цей час витратив схожу суму з золотовалютних резервів на підтримку курсу гривні.

КПП "Краматорський водоканал" є 100% власністю Краматорської міської ради. Підприємство займається водопостачанням міста.

Найбільшими акціонерами ПАТ "Комерційний банк "Приватбанк" є Ігор Коломойський та Генадій Боголюбов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: