Єврокомісія хоче бачити "газовий план" України

Середа, 1 липня 2015, 16:02

ЄС готовий надати допомогу Україні у залученні коштів міжнародних фінансових інституцій для оплати газу, але хоче побачити план таких закупівель.

Про це повідомив віце-президент Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович за результатами проведених напередодні у Відні тристоронніх газових переговорів, передає "Укрінформ".

"Що є найбільш важливим, і ми на цьому чітко наголошували учора (на газових переговорах у Відні - ред.), нам необхідно побачити фінансовий план щодо постачань газу, який має бути представлений "Нафтогазом" та українським керівництвом", - заявив Шефчович.

"Адже ми також хотіли би побачити, скільки газу може бути закачано у сховища з власного видобування, як вони вбачають використання грошей, наданих за різними інструментами фінансової допомоги", - сказав віце-президент Єврокомісії.

Реклама:

Він наголосив, що ЄС готовий надати у цьому допомогу, але спочатку хоче побачити, як "Нафтогаз" і керівництво України виконують це "домашнє завдання".

"Існують усі передумови, що українська сторона належно підготується до зимового сезону. Ми готові надати Україні допомогу, у тому числі у переговорах з фінансовими інституціями, щоб досягти необхідного рішення стосовно фінансування закупівель газу", - також заявив Шефчович.

Він пояснив, що нині в українських газових сховищах перебуває близько 12 млрд кубометрів газу.

За експертним оцінками Єврокомісії, для забезпечення початку опалювального сезону і транзиту газу до ЄС узимку в цих сховищах необхідно мати близько 19 млрд.

Відтак необхідно ще 7 млрд кубометрів, які Україна може отримати упродовж наступних 3-3,5 місяців, купуючи російський газ, або повністю покладаючись на реверсні потоки, або через власне видобування.

За оцінками експертів Єврокомісії, ураховуючи тенденції ціноутворення на європейському газовому ринку, Україні для закупівлі зазначених 7 млрд кубометрів газу необхідно закумулювати 1,4-1,5 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: