ЄК дала "Газпрому" ще півтора місяці для підготовки відповіді на звинувачення у монополізмі

Вівторок, 9 червня 2015, 20:21

Єврокомісія продовжила до середини вересня термін підготовки та надання "Газпромом" відповіді на антимонопольні претензії.

Про це повідомив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає "Прайм".

За його словами, "Газпрому" надано додатково шість тижнів для вивчення повідомлення про претензії Єврокомісії і для підготовки письмової відповіді компанії.

"Кінцевим терміном надання відповіді комісії тепер призначена середина вересня 2015 року. Зараз в "Газпромі" йде ретельне вивчення документа по цій справі, він детально аналізується і готується відповідь", - сказав Купріянов.

Реклама:

"Комісія погодилася з проханням "Газпрому" продовжити строк для відповіді на його заяву щодо заперечень на шість тижнів. Це означає, що відповідь тепер очікується у вересні", - заявив представник ЄК Рікардо Кардосо.

"Газпром стверджує, що (компанії - ред.) буде потрібно додатковий час, в тому числі для оцінки піднятих питань та переведення документів. Відповідно до звичайної практики, комісія проаналізувала причини запиту та надала відстрочку, що дозволяє "Газпрому" в повній мірі здійснити захист своїх прав", - пояснив представник ЄК.

Як повідомлялося, Єврокомісія 22 квітня висунула офіційні звинувачення "Газпрому" в порушенні антимонопольного законодавства ЄС у восьми країнах - Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Польщі та Словаччині.

По-перше, компанія, за даними ЄК, включила в контракти на поставку газу у вісім країн низку територіальних обмежень, які перешкоджають експорту блакитного палива в інші держави.

По-друге, ЄК вважає несправедливими ціни "Газпрому" для п'яти з перерахованих країн - а саме, Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Болгарії.

По-третє, Єврокомісія побоюється, що "Газпром" використовував своє домінуюче становище в Болгарії та Польщі, обумовлюючи поставки газу отриманням від оптовиків зобов'язань, пов'язаних з інфраструктурою.

Наприклад, постачання газу залежали від інвестицій у проекти трубопроводів, які просував "Газпром", або від згоди на посилення контролю "Газпрому" над газопроводом.

"Газпром" назвав претензії необґрунтованими і виступив на підтримку взаємоприйнятного досудового вирішення в рамках антимонопольного розслідування ЄК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!