Найбільші банки заплатили понад 300 мільярдів доларів за порушення

Вівторок, 9 червня 2015, 15:54

У 2010-2014 роках 16 глобальних банків витратили понад 310 млрд доларів на штрафи та мирові угоди.

Про це йдеться у звіті британської CCP Research Foundation, пишуть Ведомости.

CCP публікує такий звіт щорічно, оцінюючи виплати за останні п'ять років; її розрахунки засновані на даних з документів регуляторів, річних звітів компаній та інших відкритих джерел.

У порівнянні з попереднім періодом (2009-2013) судові витрати банків збільшилися на 20%, але багато банкірів як і раніше представляють їх як разові виплати, відзначає директор з досліджень CCP Кріс Стіарс.

Реклама:

Тим часом порушення на валютному ринку, за які зараз банки платять мільярди доларів штрафів, тривали до 2013 року, нагадує він.

Видання зазначає, що деякі політики в США і Великобританії закликають - після декількох років посилення нагляду та оподаткування і великих штрафів - послабити банківське регулювання.

Банкіри теж кажуть, що витрати на судові тяжби стають меншими. Особливо це відчувається за претензіями за порушення продажу іпотечних інструментів.

Під час презентації результатів Bank of America за перший квартал його фінансовий директор Брюс Томпсон зазначав, що в останні два квартали судові витрати BofA були "набагато меншими", що дозволить йому тримати менше капіталу з операційних ризиків.

Але багато розслідувань ще не завершено, і деякі з них зачіпають банківські підрозділи, до яких поки не було претензій. У лютому JP Morgan Chase повідомив, що наприкінці 2014 року у регуляторів були судові претензії, щонайменше, до 20 його підрозділів.

натиснути для збільшення 

Додаткові ризики пов'язані з наглядовими нововведеннями, що набрали чинності в посткризові роки. Створення в 2010 році Бюро фінансового захисту споживачів США, наприклад, змусило багато банків замислитися "про дії, які не вважалися порушеннями п'ять років тому, а зараз можуть ними вважатися", говорить аналітик Nomura Грег Гертріх.

Дослідження CCP засноване на документах Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, National Australia Bank, Royal Bank of Scotland, Santander, Standard Chartered, Société Générale і UBS.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: