Інвестиції в РФ впали до історичного мінімуму

Вівторок, 9 червня 2015, 15:01

В 2014 році сума прямих інвестицій в російську економіку з-за кордону становила 20,9 мільярдів доларів.

Про це йдеться в даних ЦБ РФ, пише ZN.UA з посиланням на Rzeczpospolita.

Як зазначається, в минулому році прямі інвестиції з-за кордону в країні були навіть нижчими, ніж під час світової економічної кризи в 2008-2009 році.

"При цьому надходження скоротилися найбільше в чотирьох секторах економіки: фінансів і страхуванні (скорочення становило близько 40%), видобутку енергоносіїв (27,6%), будівництва (17,8%) і торгівлі (13%)", пише видання.

Реклама:

Крім того, по 12% інвестиційних надходжень втратили сфери транспорту і зв'язку в Росії.

Судячи з напрямків відтоку капіталу, перед усім суми інвестицій з-за кордону скоротилися через втечу з ринку РФ компаній російського походження, зареєстрованих в офшорах. Одна четверта всіх іноземних капіталовкладень надходила в країну з Кіпру.

Крім того, російський бізнес отримував інвестиції з Багамських і Віргінських островів, за рахунок яких він рекапіталізував 36% своїх боргів у 2013 році.

У вигляді безпосередніх вкладень з цих регіонів Росія у минулому році отримала 2,8 мільярдів доларів.

Для порівняння, в 2008 році, коли світові ринки лихоманило через кризу, ця сума становила 25,4 мільярди доларів.

Видання пише, що минулого року Росія зіштовхнулася також з масовим замороженням її коштів за кордоном. А російські інвестори вивезли за кордон 56,4 мільярди доларів.

Найбільше від цього відтоку капіталів виграли Кіпр, Бермудські і Багамські острови, а також Швейцарія, Нідерланди і Великобританія. В цих країнах побільшало зареєстрованих російських компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: