Мінфін похвалився "стабільністю" Яресько

Понеділок, 8 червня 2015, 13:19

Мінфін опублікував звіт роботи за півроку з моменту формування діючого Кабінету міністрів, у тому числі, міністра фінансів Наталії Яресько.

Про це йдеться у повідомленні відомства.

"Коли півроку тому було сформовано діючий уряд, економіка України була у надзвичайно тяжкому стані. У 2014 році ВВП скоротився на 6,8%. Близько 40 банків з 178 банків було визнано неплатежеспроможними. Українська гривня втратила до 70% своєї вартості, а резерви Національного банку покривали трохи більше 1 місяця імпорту", - йдеться у повідомленні.

З огляду на це, зазначили у прес-службі, одним з найбільших досягнень міністерства за ці півроку стало забезпечення стабільності та безперервного функціонування фінансової системи країни.

Реклама:

Для Міністерства фінансів:

- домовилося про нову, чотирирічну програму обсягом 17,5 млрд доларів з МВФ;

- забезпечило виконання попередніх заходів в рамках програми співробітництва з МВФ, що дозволило отримати Україні 5 млрд доларів у вигляді першого траншу;№

- домовилося про додаткову міжнародну підтримку в обсязі 7,5 млрд доларів на протязі наступних півтора року від інших двох- та багатосторонніх партнерів.

Зокрема:

- отримала 1 млрд доларів в рамках Угоди про надання кредитних гарантій США;

- підписала Угоду про надання 1,8 млрд євро макрофінансової підтримки з боку ЄС;

- для стабілізації платіжного балансу запровадило тимчасовий імпортний збір;

- роозпочало переговори з комерційними зовнішніми кредиторами щодо реструктуризації боргу.

Для забезпечення стабілізації банківського сектору та підвищення ефективності роботи держбанків міністерство:

- сприяло ухваленню Верховною Радою закону про відповідальність пов’язаних сторін, що дозволяє притягувати до відповідальності власників та менеджмент банку за дії, що призвели до його банкрутства

 - розпочало процедуру передачі активів Банку "Київ" до "Укргазбанку"

- прийняло рішення про приватизацію "Українського банку реконструкції та розвитку". 

Друге досягнення міністерства за півроку роботи - це стабілізація та оздоровлення державних фінансів.

Для цього Міністерство забезпечило:

- прийняття державного бюджету на 2015 рік з помірним розміром дефіциту у розмірі 4,1%.

- збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів збільшення повноважень місцевої влади;

- наближення прийняття рішень до місцевих громад

 - спрощення податкової системи

- розширення бази оподаткування.

Нарешті, міністерство здійснило рішучі кроки для підвищення ефективності управління державним майном та роботи самого Мінфіну. Зокрема: приєдналося до системи проведення допорогових закупівель через електронні торговельні майданчики та для впровадження найкращого міжнародного досвіду в міністерстві, залучило до роботи іноземних професіоналів.

А саме: з боку Словенії та США - двох радників з питань податкової політики (Іван Міклош та Роберт  Конрад), з боку Канади - радника з питань патронатної служби, з боку Німеччини - радника з питань реформування Міністерства фінансів, з з боку США - двох радників з питань реформування державних фінансів.

Також, змінило підхід до комунікацій з громадськістю, бізнесом, українськими та міжнародними медіа, намагаючись залучати до розробки своєї політики широку громадськість та бізнес, повідомили у відомстві.

Також, як зазначили у прес-службі, Мінфін започаткував цілу низку інших докорінних змін, що наразі тривають, та про які міністерство має намір відзвітувати за результатами наступних трьох місяців своєї роботи.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!