Росія готова продовжити заборону на імпорт продовольства

Субота, 6 червня 2015, 17:01

Річне ембарго на імпорт закордонного продовольства через позицію Заходу, що закінчується в серпні 2015 року, може бути продовжено.

Про це випливає з виступу глави уряду РФ Дмитра Медведєва, пише Комерсант.

"Дійсно, далі наші дії будуть залежати і від дій наших партнерів. Судячи з їх висловлювань, вони поки не хочуть і не планують повертатися на ринок, але й ми їх просити не будемо", - заявив Медведєв.

Під "висловлюваннями" прем'єр, можливо, мав на увазі в тому числі і повідомлення представника Ради національної безпеки США про те, що Барак Обама в ході майбутнього саміту G7 буде домовлятися з лідерами ЄС про розширення санкцій відносно Росії.

Реклама:

За словами Медведєва, імпорт продовольства за перші п'ять місяців дії ембарго знизився на одну третину, але російський внутрішній ринок "цього практично не помітив".

Курс на імпортозаміщення став природною частиною продовольчої політики, заявив прем'єр, зазначивши підвищення конкурентоспроможності російських аграріїв - торік експорт їх продукції зріс на 40%.

Глава уряду підкреслив, що продовольчу політику влада має намір реалізовувати незалежно від санкцій.

Що стосується власне продовольчої безпеки, то зараз РФ в повній мірі забезпечена чотирма з восьми базових продуктів, цю безпеку гарантують.

Незалежність по зерну забезпечена на 98,9% (за планом було потрібно 95%), по цукру - на 92,4% (не менше 80%), по рослинному маслу - на 84,4% (не менше 80%), по картоплі - на 97,4% (не менше 95%).

По чотирьох іншим "стратегічних" продуктах бажаного результату поки немає.

Мова йде про м'ясо (82,3% при мети 85%), молоко (77,4% і 90%) і рибної продукції (79,4% з 80%).

Найгірше, на подив прем'єра, ситуація з російською харчовою сіллю - на цьому напрямку незалежність забезпечена лише на 54,7% з необхідних доктриною продовольчої безпеки 85%.

Як повідомлялося, 26 січня Росспоживнагляд ввів заборону на ввезення на територію РФ продукції українського підприємства "Артемсіль".

У повідомленні відомства йшлося, що в ній були виявлені невідповідності вимогам до змісту домішок, йоду, а також до органолептичними показниками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!