"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін оцінив вихід України та Прибалтики з енергосистеми РФ в 10 мільярдів євро

Субота, 6 червня 2015, 15:49

Витрати РФ на будівництво ліній електропередач у разі приєднання України і Прибалтики до енергопотужностей Європи становитимуть від 8 до10 мільярдів євро.

Про це повідомив президент РФ Володимир Путін, зазначивши, що абсолютно незрозуміло, яку мету переслідує Європа з урахуванням створення Східного партнерства.

Путін в інтерв'ю газеті "Il Corriere della Sera" напередодні візиту до Італії нагадав про обговорення питання створення єдиного економічного простору від Лісабона до Владивостока.

"Балтійські країни приєдналися до Євросоюзу, ну і слава Богу, і добре. Але ось тепер нам кажуть, що ці країни, а вони входили в енергетичну систему колишнього Радянського Союзу і енергосистему Росії, вони повинні перейти в енергосистему Євросоюзу. Ми запитуємо: "Є якісь проблеми з енергопостачанням або що, що відбувається, чому це потрібно зробити?" - "Ні, проблем немає, але ось так ми вирішили, так буде краще", - сказав Путін.

Реклама:

Росія змушена буде будувати в деяких західних регіонах Росії додаткові генеруючі потужності.

"Оскільки лінії електропередач йшли через прибалтійські країни в деякі регіони Росії і навпаки, а все це буде переключено тепер в Європу, ми повинні будемо побудувати додаткові, не існуючі сьогодні лінії електропередач у нас, щоб забезпечити передачу електроенергії. Все це буде нам коштувати близько 2-2,5 мільярда євро", - заявив президент.

Що стосується України, то від неї не вимагають стати частиною енергосистеми Європи, але це розглядається як можливість.

"Якщо це відбудеться, то ми змушені будемо витратити на ті ж цілі вже не 2-2,5 мільярда, а десь, можливо, 8-10 мільярдів євро. Питається, а навіщо, якщо ми вважаємо, що правильно будувати спільний економічний простір від Владивостока до Лісабона? Східне партнерство Євросоюзу - воно переслідує якусь мету: інтегрувати весь пострадянський простір в єдиний простір з Європою, повторюю втретє, від Лісабона до Владивостока, або щось відрізати і створити нову межу між сьогоднішньою Росією і всієї західної частиною, включаючи, припустимо, сьогодні і Україну, Молдову?", - зазначив російський лідер.

Прайм

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!