"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яресько запевнила, що "можливий" дефолт не вплине на життя українців

Субота, 6 червня 2015, 13:36

Міністр фінансів України Наталія Яресько переконана, що борг буде реструктуризовано, але якщо буде дефолт, то він не матиме жодного впливу на український народ.

Про це вона повідомила в інтерв’ю DT.UA

"Я переконана, що борг буде реструктуризовано. Хоча б тому, що коштів у нас немає. Але якщо, Боже борони, буде дефолт, що це означатиме? Чесно кажучи, на український народ він не матиме жодного впливу. Закон про призупинення платежів, що був прийнятий, матиме лише один вплив - валюта лишатиметься у країні, і тиск на платіжний баланс знизиться. Для народу це не негатив, це не вплине на його життя", - розповіла Яресько.

За її словами, дефолт негативно позначиться на можливостях України виходити на міжнародні ринки запозичень.

Реклама:

"Але ми цієї можливості не маємо і сьогодні, без дефолту, через складну фінансову ситуацію, значну кількість уже існуючих боргів і війну", - розповіла міністр.

Крім того, Яресько запевнила, що у випадку дефолту, девальвації не буде.

"Ні, девальвації не буде, бо тиск на валютному ринку, навпаки, зменшиться, адже ми не витрачатимемо валюту на виплати за нашими кредитами. Дефолту не варто боятися", - заспокоїла міністр.

За словами голови Мінфіну, потрібно розуміти ситуацію: єдині, хто відчує негативний ефект дефолту, - це комерційні підприємства, які зараз можуть дати собі раду та мають можливість виходити на зовнішні ринки запозичень.

"Звичайно, для них відсоткові ставки підвищаться. Але таких компаній в Україні, на жаль, дуже мало. Ви знаєте, що зараз багато приватних компаній уже провели реструктуризацію своїх зовнішніх зобов'язань", відповіла міністр.

Кім того, відповідаючи на питання щодо судових позовів, санкцій за контрактами, арештів і стягнень майна міністр зазначила, що на території України це неможливо, механізм захисту наших активів чітко прописаний у законі про мораторій.

"І в цьому, до речі, полягала одна з цілей його прийняття. А за межами України такого майна просто немає. Ну не маємо ми багатств за кордоном! Не скажу, що зовсім, але закордонних активів у нас дуже мало. Звичайно, я не можу сказати, що ризиків не існує, вони є, і ми готуємося до всього. Але це не означає, що я хочу дефолту. Навпаки, хочу довести переговори до кінця", - запевняє Яресько.

Міністр впевнена, що МВФ буде підтримувати Україну, якщо побачить суттєвий прогрес і зрозуміє, як ми заощадимо вже згадані 15,3 млрд і досягнемо двох інших цілей реструктуризації по боргу.

Щодо наступного траншу в 1,7 млрд, Яресько переконана, що Україна його отримає десь у липні.

За її словами, виконання трьох обов'язкових умов цього зараз уже залежить від коаліції.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: