Російські банки знайшли спосіб обійти європейські санкції

П'ятниця, 5 червня 2015, 20:55

Російські держбанки, які потрапили під санкції залучають валюту на Заході.

Сбербанк Росії і ВТБ отримали мільярди євро через онлайн-банки в Німеччині, пише РБК.

З липня минулого року Сбербанк через європейську "дочку" Sberbank Europe AG почав залучати депозити в Німеччині.

Запущений проект Sberbank Direct надає послуги тільки в режимі онлайн, без відкриття традиційних офісів обслуговування, але саме це виявилося дуже затребуваним на ринку, розповів президент Сбербанку Герман Греф на зборах акціонерів, які відбулися 29 травня.

Реклама:

"Проект виявився "дуже своєчасним" і дозволив банку" мобілізувати залучення валютних ресурсів в найкритичніший момент, коли вони були життєво необхідні для банку", - додав Греф.

За півроку з моменту запуску клієнтами банку стали 25 тисяч осіб, обсяг вкладів становив 700 млн євро. На 2 червня 2015 року кількість клієнтів майже подвоїлася, збільшившись до 46 тисяч осіб, обсяг депозитів становив 1,6 млрд євро, повідомила прес-служба банку.

Це дозволило Sberbank Europe повернути кредит в 1 млрд євро материнській структурі, розповідав фінансовий директор Сбербанку Олександр Морозов.

Працювати з фізичними особами в Європі за такою моделлю першим почав ВТБ, відзначає керівник департаменту дочірніх компаній ВТБ Михайло Якунін: "VTB Direct - онлайн-банк, орієнтований на залучення депозитів приватних осіб, працює в Німеччині та у Франції з кінця 2011 року".

До кінця 2014 року обсяг депозитів, залучених VTB Direct, становив 3,9 млрд євро. У прес-службі ВТБ24 повідомили, що до кінця 2013 року портфель становив 2,5 млрд євро. Виходить, що за санкціонний 2014 рік банк залучив 1,4 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: