"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тransparency Іnternational Україна подала судовий позов проти Кабміну

П'ятниця, 5 червня 2015, 16:56

Громадська організація Тransparency International Україна подала судовий позов проти секретаріату Кабінету міністрів, оскільки впевнена в змові при виборі комісії, яка пропонуватиме членів Нацагентства з питань запобігання корупції.

Про це йдеться у повідомленні Тransparency Іnternational Україна.

"У травні уряд провів установчі збори, на яких 51 громадська організація проголосувала за чотирьох представників від громадськості у конкурсну комісію, що буде обирати членів НАЗК", - сказав голова Центру запобігання і протидії корупції Володимир Мартиненко.

"Хід голосування викликав у нас певний сумнів. Коли ж ми дізналися, що ж це були за організації, здогадки про змову тільки підтвердилися", - зазначив він.

Реклама:

За його словами, в антикорупційному громадському середовищі більшість із цих організацій взагалі нікому не відома.

"Перед установчими зборами посадові особи Секретаріату Кабміну мали провести аналіз, вирішити, чи допускати ці організації до виборів. Цього зроблено не було, або до зборів навмисно допустили невідомі і, вочевидь, керовані організації. Тому я вважаю логічним скасування результатів цих громадських голосувань", - заявив Мартиненко.

На думку голови правління TI Україна Андрія Марусова, якщо не зупинити співпрацю влади і "кишенькових" організацій, суспільство отримує інструменти, які не тільки не будуть протидіяти корупції, а й прикриватимуть корупційні схеми.

"Тому ми подали позов на секретаріат Кабміну та на уповноваженого секретаріату Романа Гребу до Окружного адміністративного суду. Ми вимагаємо надати повний обсяг документів про учасників ініціативних зборів з виборів комісії, що обиратиме членів НАЗК", - заявив Марусов.

"Також наполягаємо, щоб результати голосування були скасовані. Окрім того, ми вимагаємо, щоби посадові особи, які були причетні до симуляції співпраці з громадськістю, були відсторонені від цього процесу. А їхні дії слід визнати протиправними", - зазначив він.

Нагадаємо, що 17 травня на ініціативних зборах під головуванням заступника міністра Кабінету міністрів Романа Греби було обрано чотирьох представників громадських організацій, які впливатимуть на вибір членів НАЗК.

В установчих зборах брала участь 51 організація. TI Україна висловила побоювання, що вибори комісії є спланованою акцією. Дві третини усіх представників громадських організацій синхронно проголосували за лідерів перегонів, не гаючи часу на вивчення біографій чи знайомство з кандидатами.

"Окрім того, інформація про ці організації і їхній вклад у боротьбу з корупцією виявилася недоступною. TI Україна направила інформаційні запити у Кабмін із проханням надати всі документи, що стосувалися установчих зборів і їх учасників. Утім, відповіді по-суті ТІ Україна досі не отримала", - йдеться у повідомленні організації. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!