"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський втратив контроль над призначенням керівника "Укрнафти" - закон

П'ятниця, 5 червня 2015, 16:33

Зміни до закону про акціонерні товариства, прийняті весною 2015 року, усунули норми, які дозволяли олігарху Ігорю Коломойському контролювати призначення керівника "Укрнафти".

Про це свідчать норми закону, а також аналіз угоди між "Нафтогазом" і "Укрнафтою" від 2009 року, яка накладала відповідні обмеження.

У п'ятницю під час години запитань до уряду у Верховній Раді прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що через цю угоду, яка була підписана під контролем екс-прем'єра Юлії Тимошенко, держава не може впливатина зміну керівництва "Укрнафти", інакше відповідатиме у лондонському суді, а сума позову може становити п'ять мільярдів доларів.

Насправді прем'єр помилився. Така угода дійсно вступила в силу в 2010 році і обмежила права держави як акціонера. Через це також були внесені відповідні зміни в Устав "Укрнафти".

Реклама:

Однак прийняті Верховною Радою зміни в закон про акціонерні товариства передбачають, що "права акціонерів щодо внесення зазначених пропозицій та порядок їх внесення, передбачені цією статтею, не можуть змінюватися статутом акціонерного товариства".

Крім того, стаття 3 прикінцевих положень установлює, що статути акціонерних товариств до приведення їх у відповідність з цим законом застосовуються в частині, що йому не суперечить.

У той же час юридичний аналіз угоди від 2009 року між "Нафтогазом" і "Укрнафтою", який є в розпорядженні "Української правди" містить "висновок щодо невідповідності більшості її статей нормам чинного законодавства,  а в окремих випадках, щодо нікчемності норм Угоди з огляду на недотримання імперативних норм та порушення публічного порядку".

Зокрема, незаконними є норми про підпорядкування умов угоди виключно правовим нормам Англіїї і вирішення спорів виключно у Лондонському суді міжнародного арбітражу.

"Акціонери товариства, зареєстрованого в Україні, не вправі своєю угодою підпорядковувати іноземному праву умови недійсності правочину (підстави, порядок, наслідки) щодо корпоративного управління, вчиненого як акціонерами з товариством, так і між акціонерами, оскільки норми щодо недійсності правочинів в Україні є імперативними", – сказано у документі.

Також у аналізі наголошується, що такі правовідносини можуть регулюватися виключно законодавством України.

Це є достатньою підставою для оскарження умов угоди між "Нафтогазом" та "Укрнафтою" в суді.

Крім того, високопоставлене джерело "Української правди" у "Нафтогазі" заявило, що наразі держава повернула собі всі права щодо ініціювання зміни керівника "Укрнафти", а новий керівник потім зможе запропонувати Наглядовій раді компанії кандидатури 6 з 11 членів її правління.

Крім того, співрозмовник УП стверджує, що Наглядова рада має повноваження відсторонити нинішнього голову правління "Укрнафти" Пітера Ванхеке навіть без зборів акціонерів.

"Жодних обмежень на сьогодні не існує, як і позовів на п'ять мільярдів через зміну менеджменту", – сказав співрозмовник.

Головою Наглядової ради "Укрнафти" є керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Як відомо, на 22 липня призначені загальні збори акціонерів "Укрнафти", на порядок денний яких винесене питання зміни керівника компанії. Згідно умов законів, проведення такої зміни є неможливим, оскільки вона може відбуватися не раніше, ніж через 98 днів після оголошення конкурсу.

У той же час представники Коломойського вже заявили, що готові відступити від бюрократичних умовностей і провести заміну керівника 22 липня.

Державі належить 50% + 1 акція "Укрнафти", структурам олігарха Ігоря Коломойського – 42%. Наразі компанією керує менеджмент Коломойського, який протягом тривалого часу блокує виплату дивідендів та податків державі на багато мільярдів гривень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: