"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна та Угорщина об'єднують транскордонні газопроводи

П'ятниця, 5 червня 2015, 15:26

29 травня 2015 року український оператор газотранспортної системи ПАТ "Укртрансгаз" та угорський оператор FGSZ підписали договір про сполучення транскордонних газопроводів між Україною та Угорщиною.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Як зазначається, договір стосується всіх газопроводів, що перетинають україно-угорський кордон та повністю відповідає сучасному енергетичному законодавству ЄС. В цьому сенсі це перша подібна угода між "Укртрансгазом" та оператором ГТС сусідньої країни Євросоюзу.

Згідно наміру Європейської комісії, ця угода слугуватиме зразком для інших договорів про інтерконектори між операторами ГТС країн-членів Евросоюзу та "Укртрансгазом".

Реклама:

Потужність інтерконектору в напрямку Угорщини становить 26 млрд кубометрів на рік, в напрямку України - 6,1 млрд кубометрів на рік.

"Наразі Укртрансгаз не може здійснювати повноцінне співробітництво з операторами суміжних ГТС країн членів-Євросоюзу внаслідок поточної схеми їхньої взаємодії з ВАТ "Газпром". Ця схема склалася за радянських часів та не відповідає сучасному законодавству Енергетичного співтовариства, членом якого є Україна", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Газпром не надає українській стороні так звані шипер-коди, або інформацію щодо окремих партій газу, який транспортується ним територією України.

"На газовимірювальних станціях на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export, дочірньому підприємству ВАТ "Газпром". Після цього Газпром передає газ сусіднім з Україною операторам ГТС, розкриваючи їм шипер-коди", - повідомляє прес-служба.

Таким чином, "Газпром" перебрав на себе ряд важливих функцій оператора ГТС, що є порушенням європейського енергетичного законодавства, оскільки створює обмеження для повноцінного співробітництва між операторами сусідніх країн на території Енергетичного співтовариства.

"Договори про інтерконектори є єдиною юридичною підставою для операційного співробітництва операторів суміжних газотранспортних систем країн-членів Енергетичного співтовариства. На підставі таких договорів здійснюється обмін інформацією про потоки газу, їх напрямок, обсяги, час, замовників, отримувачів тощо. Без такого договору обмін відповідною інформацією не здійснюється.", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, Угорщина стала першою країною Євросоюзу, де було усунуто цей бар’єр для більш повної інтеграції української ГТС в європейський газовий ринок.

"Наразі ведеться робота над підписанням аналогічних договорів із словацьким, польським та румунським операторами", - зазначає НАК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: