Порошенко визнав: перепоною скасуванню віз є корупція

П'ятниця, 5 червня 2015, 14:24

Президент Петро Порошенко розповів про те, що, на його думку, заважає введенню безвізового режиму для поїздок українців в країни ЄС.

Про це він заявив відповідаючи на запитання під час прес-конференції, що відбулася в п’ятницю 5 червня.

Президент нагадав, що  для скасування віз Україна має виконати низку технічних завдань, передбачений планом дій візової лібералізації. "Я не задоволений тим, як ми виконуємо технічні завдання. Я поставив чіткі календарні терміни... Технічні питання ми вирішимо, чого б це не вартувало", -наголосив він.

Як повідомлялося, ключовою вимогою ЄС до України є встановлення дієвого механізму боротьби з корупцією; досі президент ухилявся від визнання цього. Зокрема, говорилося,  що проблемою є потреба заміни паспортів громадянина  ідентифікаційними документами, за яку відповідає Державна міграційна служба (ДМС).

Реклама:

Під час прес-конференції Порошинко оприлюднив іншу позицією – визнав потребу боротися з корупцією, але з його пояснення виходить, що йдеться лише про корупційну складову в ДМС та митній службі.

"Що перешкоджає цьому (виконанню ПДВЛ) – корупція. От нам кажуть, що абсолютно неможливо звести разом бази прикордонної, митної служби фіто санітарного контроля та інших.  Цього не буде. До вересня ми знайдемо фахівців, які зможуть сумістити ці бази даних", - заявив Порошенко.

За його словами, це дозволить пришвидшити розмитнення вантажів, що надходять в Україну.

Слід наголосити, що насправді ПДВЛ не містить жодної вимоги щодо змін у митному контролі, оскільки безвізовий режим не вплине не порядок перетину вантажами митного кордону України.

Натомість, пункт ПДВЛ щодо боротьби з корупцією вимагає від України створити низку дієвих органів, які опікатимуться запобіганням та боротьбою з корупцією по всій країні, в тому числі – при отриманні закордонних паспортів. Саме в цій сфері, на думку Єврокомісії, Україна показала найменший прогрес у виконанні ПДВЛ

Водночас, Порошенко у своїй відповіді про вимоги ПДВЛ не згадав про цю проблему. Він також  знову повідомив про звільнення керівника ДМС - за словами Порошенка, це відбулося в п'ятницю, а не в четвер, як повідомлялося раніше.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!