"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Собівартість видобутку газу становить 1290 гривень - "Укргазвидобування"

Четвер, 4 червня 2015, 20:49

На сьогоднішній день фактична виробнича собівартість тисячі кубометрів газу становить 1290 гривень.

Про це в інтерв'ю Hubs заявив голова правління ПАТ "Укргазвидобування" Сергій Костюк.

"Минулого року ми витрачали на видобуток тисячі кубометрів газу приблизно 890 гривень, цього року - за попередніми розрахунками - 1290 гривень. Це фактична виробнича собівартість", - сказав Костюк.

"Але близько 70% витрат на матеріально-технічні ресурси у нас прив'язано до долара - ті ж труби, які ми купуємо у "Інтерпайпу", - додав голова правління "Укргазвидобування".

Реклама:

Він також зазначив, що коливання курсу для компанії дуже болючі.

"Ми довго дискутували всередині компанії про рівень економічно обґрунтованої ціни, яка б дозволила компанії розвиватися, вийшло - близько 150-200 доларів за тисячу кубометрів", - сказав Костюк.

"У новій закупівельній ціні газу (1590 гривень за тисячу кубометрів) все було б добре, якби нам не збільшили ренту. Вона нівелює всі плюси підвищення. Для нас істотно нічого не змінилося, бо все з'їли податки", - заявив голова правління " Укргазвидобування ".

Костюк також зазначив, що економічна собівартість видобутку тисячі кубометрів газу, яка дозволить компанії нормально розвиватися, становить 5,4 тисяч гривень.

"Від ціни продажу залежить, в тому числі, і рівень видобутку. Є старі родовища, є нові, є проекти. Витрати на видобуток там абсолютно різні", - сказав він.

За його словами, від підвищення цін для споживачів виграв тільки бюджет. "Якщо раніше ми платили в середньому 500-600 млн гривень на місяць, то за підсумками травня вийде понад 1,5 млрд гривень. Ми від цього підвищення майже нічого не виграли", - підсумував Костюк.

Нагадаємо, у грудні 2014 року правоохоронці затримали голову ПАТ "Укргазвидобування" Сергія Костюка.

Як повідомлялося, прокуратура міста Києва погодила оголошення про підозру голові правління "Укргазвидобування" та його заступнику у зловживанні службовим становищем, що спричинило державі збитки на суму понад 23 мільйони гривень.

Раніше встановили, що у березні поточного року між Публічним акціонерним товариством та приватною компанією, якій належить одна з найбільших в Україні мереж АЗС, укладено договір про поставку скрапленого газу.

В результаті комерційна структура незаконно набула право на отримання майже 18 тис. тонн палива без попередньої оплати та за значно нижчою вартістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!