"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредитори вимагають від Греції продати активи і скоротити пенсії

Четвер, 4 червня 2015, 17:44

Кредитори Греції зажадали, щоб Афіни пообіцяли продати державні активи, скоротити пенсії та провести непопулярну трудову реформу.

Про це повідомили в четвер джерела, знайомі з ситуацією, передає Рейтер.

У п'ятисторінковому документі, представленому прем'єр-міністрові Греції Алексісу Ціпрасу в Брюсселі в середу, кредитори - Євросоюз і Міжнародний валютний фонд - попросили Афіни знизити витрати на пенсії на 1% ВВП, сказали джерела.

Вони також зажадали, щоб Афіни залучили 1,8 мільярда євро - тобто 1% ВВП, - підвищивши податок на додану вартість на ряд товарів - від ліків до електроенергії.

Реклама:

Кредитори також хочуть, щоб Греція скасувала привілеї для пенсіонерів з низькими доходами, щоб заощадити 800 мільйонів євро в 2016 році - якщо ця пропозиція буде прийнята, то Ципрасу доведеться порушити обіцянку уникати нових пенсійних скорочень.

Крім того, згідно з пропозицією кредиторів, Афіни повинні пообіцяти приватизувати мережевого оператора ADMIE, кілька великих портів, телеком OTE і ще кілька компаній в обмін на допомогу.

Якщо ця пропозиція буде прийнята, ЄС і МВФ мають намір виділити 10,9 мільярда євро з фонду EFSF, щоб забезпечити потреби Греції в липні і серпні, додали джерела.

У той же час голова Єврогрупи Йерун Дейсселблум сказав, що розбіжності між Грецією та її кредиторами "все ще досить великі", і що Афіни, ймовірно, представлять альтернативну пропозицію в найближчі дні.

Він додав, що Греція ризикує зробити цю угоду неможливою, якщо виключить занадто багато реформ.

У свою чергу президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив у четвер, що переговори з Грецією трохи просунулися вперед, але недостатньо. Юнкер зустрівся з Ціпрасом пізно ввечері в середу.

"Ми домоглися деякого прогресу вчора ввечері, але незадовільного", - сказав він, виступаючи на семінарі Європейського центру політичної стратегії.

Він сказав, що інші інститути, що представляють міжнародних кредиторів Греції - ЄС і МВФ, - не були присутні на зустрічі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!