Торгівельна палата США бореться з антитютюновими заходами - ЗМІ

Вівторок, 30 червня 2015, 19:53

Американська торгівельна палата та її закордонні філії борються з антитютюновими заходами по всьому світу.

Про це пише The New York Times.

"Американська торгівельна палата та її іноземні філії борються з антитютюновими законами всіх видів", - пише видання.

Підтримка тютюнової індустрії в останні роки стала пріоритетом у роботі торгівельної палати США, в той же час промисловість зіткнулася з однією з найсерйозніших загроз у своїй історії, йдеться в статті.

Реклама:

Глобальна угода (Рамкова конвенція із боротьби проти тютюну), переговори щодо якої велися в рамках Всесвітньої організації охорони здоров'я, передбачає заходи у боротьбі з курінням. Договір, який набув чинності в 2005 році, був ратифікований 179 країнами.

Зіткнувшись з хвилею нового законодавства по всьому світу, тютюнові лобісти звернулися за допомогою до Торгової палати США. У той час як глобальне лобі тютюну торговою палатою було в значній мірі приховано від очей громадськості, її вплив широко відчувається, йдеться в статті.

"Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, нещодавно показав, що суперечка України з Австралією щодо уніфікованої упаковки тютюнових виробів була викликана скаргою від американської палати", - пише видання.

"Вони представляють інтереси тютюнової промисловості", - сказала Віра Луїза да Коста е Сільва, глава Секретаріату, який здійснює нагляд за угодою ВООЗ.

Лобіювання тютюну торговою палатою створило проблеми для багатьох країн, заявила да Коста е Сільва, додавши, що "існує помилкова думка про те, що американська торгівельна палата представляє уряд США".

Раніше повідомлялося, що Мінекономрозвитку України вирішило припинити суперечку з Австралією щодо уніфікованої упаковки тютюнових виробів.

Нагадаємо, у 2012 році Україна почала спір з Австралією в рамках СОТ щодо прийняття останньою законодавства про уніфіковане пакування тютюнових виробів, яке передбачає однаковий вигляд пачок цигарок різних виробників.

За оцінками торгівельних дипломатів та юристів, дане рішення було направлено не на захист українських виробників, а було прийнято заради однієї з транснаціональних тютюнових компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!