"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-міністр фінансів РФ: російська економіка перебуває у повноцінній кризі

Середа, 3 червня 2015, 18:35

Колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін вважає, що падіння економіки РФ цього року становитиме близько 4%.

Таку думку він висловив, виступаючи у Раді Федерації, передає ТАСС.

"МЕР прогнозує цього року падіння ВВП на рівні 2,8%. Я думаю, падіння буде глибшим - близько 4%", - сказав він.

Таким чином, за його словами, можна говорити про те, що російська економіка знаходиться в повноцінній кризі "за всіма існуючими мірками".

Реклама:

Інвестиції в основний капітал в цьому році падають майже як за часів кризи 2009 року, реальний ефективний курс рубля впав зараз приблизно на 15%, "це втричі більше, ніж в 2009 році", - зазначив Кудрін.

Крім того, за його оцінками, за цієї кризи роботу в РФ можуть втратити близько 500 тисяч осіб. Кудрін відзначив, що, на його думку, ситуація ще може погіршитися: "У мене відчуття, що ще не вечір".

Він зазначив, що після зафіксованого вже падіння ВВП "тільки зараз підприємства відчули падіння попиту, але це ще не позначилося на їх прибутках". У найближчі три місяці компанії оцінять свій баланс з урахуванням необхідності продовжувати платити за кредитами і почнуть формувати свої плани "з урахуванням зменшення прибутків або збитків". "Ситуація в реальному секторі, як і раніше, дуже погана", - упевнений Кудрін.

Говорячи про економічні перспективи 2016 року, Кудрін зазначив, що очікує динаміку ВВП Росії в 2016 році на рівні "близько нульового".

"Падіння може продовжитися і в першому кварталі 2016 року. В цілому в наступному році ми напевно вийдемо на темп зростання близько нульового, а потім вже можливе повільне зростання - по півтора відсотки на рік", - сказав він.

За його словами, другий квартал поточного року буде найскладнішим з точки зору динаміки ВВП. У третьому і четвертому кварталах 2015 року падіння збережеться, але буде не таким значним, вважає Кудрін. Він не виключає падіння ВВП РФ у другому кварталі в річному вираженні на 3-4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!