"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні потрібен трильйон гривень на ремонт доріг - Мінінфраструктури

Середа, 3 червня 2015, 16:07

Для того, щоб привести всі українські дороги у порядок, в тому числі дороги місцевого значення, знадобиться близько 1 трлн гривень.

Про це в інтерв'ю Hubs заявив радник міністра інфраструктури по автодорогах і автотранспорту Роман Хміль.

"Тільки для того, щоб відремонтувати дороги державного значення, а це близько 50 тисяч кілометрів, потрібно щорічного витрачати від 50 до 100 млрд гривень", - сказав він.

"Якщо це буде 50 млрд на рік, то ми зможемо капітально відремонтувати в середньому близько 5000 км на рік і вирішимо проблему якості доріг за 10 років. Якщо ж буде 100 млрд на рік, то, відповідно, в два рази швидше", - додав радник міністра інфраструктури.

Реклама:

За його словами, для того щоб привести всі дороги у порядок, в тому числі дороги місцевого значення, знадобиться близько 1 трлн гривень.

При цьому він зазначив, що будівництво нових доріг в цю суму не входить. "В Україні багато доріг знаходяться в такому стані, що їх ремонт практично рівносильний будівництву нової траси", - сказав Хміль.

"Хоча, це не проблема. Поточна мережа доріг спланована вдало і забезпечила б ефективне транспортування вантажів і людей, якби її якість була відповідною", - заявив радник міністра інфраструктури.

Він також повідомив, що ключовим джерелом фінансування дорожнього господарства як в Україні, так і в Європі, є акциз на паливо та інші підакцизні товари.

"На сьогодні у нас збирають по 100 євро з кожної тонни імпортованого дизельного палива, і по 200 євро - з бензинів. Нещодавно (з січня 2015-го) ввели ще один податок - 5% з підакцизних товарів, які продаються на АЗС. Ці гроші надходять до місцевих бюджетів. До кінця року ці акцизи в сумі принесуть до бюджету 45-50 млрд гривень", - заявив радник міністра.

"Але від 30% до 40% ринку нафтопродуктів в Україні зараз знаходиться в "тіні". Якщо вийде повністю вивести їх з "тіні", ми зможемо щорічно тільки за рахунок існуючих акцизів збирати до 70 млрд гривень на рік", - сказав Хміль.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: