Оборудки Фірташа обійшлися країні в 70 мільярдів - Аваков

П'ятниця, 26 червня 2015, 20:13

Змова посадових осіб колишнього керівництва НАК "Нафтогаз України" з управлінцями та власниками РосУкрЕнерго і Group DF, обійшлася Україні в 70 млрд гривень.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Міністр нагадав, що на початку місяця МВС порушило ще одну справу, пов'язану з бізнесменом Дмитром Фірташем. За фактом зловживання службовим становищем співробітниками НАК "Нафтогаз України".

"Ми підозрюємо змову посадових осіб минулого керівництва НАКу з управлінцями та власниками РосУкрЕнерго і Group DF, Centragas Holding AG, що володіють 50% акцій РосУкрЕнерго, співвласником якої є також російський "Газпром", - повідомив міністр.

Реклама:

Аваков зазначив, що в кінці 2010 року Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення у судовому розгляді між "Росукренерго" і НАК "Нафтогаз України" у справі про експропріацію 11 млрд кубометрів газу.

К ВЕЧЕРУ ПЯТНИЦЫ.1. В РАЗВИТИЕ ТЕМЫ О "ТОРНАДО"По ходу того как продвигается наше служебное расследование, все очевид...

Posted by Арсен Аваков on 26 Июнь 2015 г.

"Нафтогаз" був зобов'язаний повернути РУЕ 12,1 млрд кубометрів газу в підземних газових сховищах України, з урахуванням 1,1 млрд кубометрів неустойки", - написав міністр.

"Це антиукраїнське рішення Стокгольмського суду стало можливим тільки тоді, коли керівництво "Нафтогазу", імовірно за вказівкою вищого керівництва країни, яке ймовірно увійшло в змову з Фірташем і Ко. Тоді посадовці НАКу різко і несподівано змінили позицію в суді - і програли. Ціна питання? Десятки мільярдів", - додав він.

За його словами, слідче управління МВС "отримало нові свідчення стосовно цієї феноменально злочинної змови".

"Порушили справу. Передали в Генпрокуратуру. Спільно з ГПУ визначаємо порядок розслідування стосовно цієї найважливішої для країни справи", - повідомив міністр.

Він зазначив, що Генеральна прокуратура, перевіривши обставини і факти, що призвели до порушення справи - спочатку вилучила провадження, а потім у середу підтвердила законність дій МВС і визначила підслідність розслідування за ГСУ МВС.

"Досягнута домовленість про співпрацю в рамках цієї справи з ФБР США. Проведено значний обсяг слідчих дій по відновленню раніше зловмисно втрачених, як ми вважаємо, фактів цього злочину", - заявив Аваков.

"За нашою оцінкою це коштувало країні як мінімум 70 млрд гривень. Наступного тижня МВС дасть детальний брифінг щодо позиції з цього розслідування, включаючи наші дії, щодо забезпечення інтересів України за межами країни", - підсумував міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!